El Govern anuncia que acostarà la fibra òptica fins a Vilada, Castellar de n’Hug i Gósol

Jordi Puigneró i Josep Lara, en un acte al Consell Comarcal. ARXIU

Nou pas per acostar la fibra òptica a tots els municipis del Berguedà. El Govern ha presentat aquest dimecres a la tarda als dirigents de la comarca una inversió d’uns quatre milions d’euros que servirà per desplegar la fibra òptica fins a Vilada, Castellar de n’Hug i Gósol. El desplegament també implicarà que tots els municipis de pas també podran connectar-se a l’entramat finançat pel Govern.

En total són tres nous trams i el Govern treballa amb la idea de poder-los tenir enllestits al tercer trimestre del 2021. El desplegament de la fibra entre Berga i Puigcerdà per la C-16 està enllestit, i ara la Generalitat treballa en dotar d’extremitats aquesta via troncal ja desplegada.

El primer tram serà des de la C-16 a Cercs fins a Vilada, a través de la carretera C-26 que porta al municipi. El segon tram que s’ha presentat és entre Guardiola i Castellar de n’Hug, passant per la Pobla de Lillet. I el tercer tram consistirà en resseguir la vall del Pedraforca a través de la B-400 i, per tant, acostar la fibra a Vallcebre, Saldes i Gósol.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha presentat el desplegament aquest dimecres, en una trobada amb dirigents de la comarca. Puigneró ha celebrat que, amb aquesta nova fase, s’aconseguirà portar la fibra òptica al 90% dels habitants del Berguedà. Malgrat tot, assegura que la desena de municipis que encara no hi tindran accés en tindran entre el 2022 i 2023.

El conseller, com el president comarcal, Josep Lara, han coincidit que la fibra òptica és “més necessària que mai” a la comarca, tenint en compte que “molta gent de segones residències ara ha decidit que el Berguedà passi a ser la seva primera”. Puigneró ha celebrat que en pobles com Gósol la pandèmia hagi provocat un augment més que notable de la població.

WhatsApp Image 2020-12-09 at 16.35.49

Els reptes pendents

Els pobles que restaran pendents de beneficiar-se del desplegament de fibra òptica de la Generalitat seran Avià, Borredà, Capolat, Castell de l’Areny, Castellar del Riu, Fígols, Gisclareny, la Quar, Montmajor, Sagàs i Sant Jaume de Frontanyà.

A aquests onze s’hi ha d’afegir La Nou, que ho farà en breu, i Casserres i Sant Julià de Cerdanyola, que, tot i tenir la fibra a pocs metres del seu nucli, resten a l’espera de la materialització d’un conveni entre la Diputació i la Generalitat per culminar el desplegament. Fonts del Govern han explicat que aquest conveni s’està ultimant i hauria de ser una realitat en el decurs del 2021.

Hi porten els cables, no el servei

El desplegament de la fibra òptica que està fent la Generalitat des de fa anys consisteix en dotar –primer, les capitals; i ara, els municipis de la vora- de tota la infraestructura tècnica necessària per poder connectar-se a la fibra. Un cop desplegat el cablejat és el torn que les operadores s’hi connectin i portin la cobertura a cada municipi.

De fet, en alguns municipis, el procés fins i tot s’inverteix, com ara a Casserres. Allà, tot i que la fibra per cable encara no hi ha pogut acabar d’arribar, sí que ho ha fet la fibra per radioenllaç, gràcies a una antena instal·lada al Local Cultural i que connecta per ones amb la Figuerassa. La fibra, doncs, de moment arriba per aire, a l’espera que els cables per carretera culminin els últims metres. El servei per radioenllaç és molt més potent que per cable però, això sí, també millora molt la qualitat de les connexions pre-fibra.