Abans d’entrar, deixin sortir

“Abans d’entrar, deixa sortir”. A qui no li han dit alguna vegada, de petit? És una mera qüestió d’educació que, portada a l’actualitat, acaba desembocant al sentit comú. El residents del Berguedà podran moure’s per dins la comarca amb total llibertat fins a mig gener, però no en podran sortir, excepte en comptades excepcions. Una d’aquestes excepcions és tenir una segona residència fora, i això, lluny de ser una oportunitat, sentencia els berguedans a veure passar gent de l’àrea metropolitana C-16 amunt fins passat Reis.

Mentrestant, nou gerro d’aigua freda a la restauració, que no podrà servir sopars a partir de dilluns i acabarà l’any creuant els dits per un 2021 que aprengui a tenir més tacte cap al sector. Acabarà el 2020 i la restauració haurà estat tancada quatre mesos, una tercera part de tot l’any natural. Tenint en compte això, és normal que les campanyes de dinamització comercial a la comarca per a aquest Nadal estiguin encaminades a aturar el cop cap al sector.

Aquest divendres s’ha presentat una de les més esperades: els famosos vals ‘rasca’. Havien d’entrar en funcionament pel pont de la Puríssima però finalment han hagut d’esperar dues setmanes més. A partir d’aquest dissabte circularan per les botigues de set municipis de la comarca i un 30% dels vals premiats es podran bescanviar únicament en restaurants i estètiques.

El resultat final s’ha anat allunyant cada setmana més d’aquella proposta inicial que el Consell Comarcal va plantejar a la primavera. Aleshores es plantejava un ajut comarcal nodrit amb diners procedents dels ajuntaments. Les diferències entre municipis han acabat propiciant uns ajuts municipals gestats a través de la infraestructura municipal. És una bona notícia, perquè són diners que s’injecten al teixit comercial, però no deixen de ser molt lluny de la idea de crear una campanya on cada municipi posa diners pensant en els que té a la vora i, per extensió, en tota la comarca.

El resultat és que Berga tindrà 50.000 euros (més un complement de les arques comarcals) per beneficiar centenars d’establiments; i Cercs, per exemple, disposarà de més de 10.000 euros en descomptes per donar un cop de mà a encara no una desena de botigues. I això que fins i tot l’alcalde de Cercs va reconèixer fa setmanes en declaracions a l’Aquí Berguedà que Cercs posava els diners pensant sobretot en el comerç de Berga: “Per a nosaltres, si tanca un comerç de Berga és com si tanqués de Cercs. S’ha intentat, sí, però al final no s’han trencat fronteres.

Això sí, tot i que la fórmula podria haver estat una altra, no són temps per refusar injeccions de diners. Siguin comarcals o municipals, els ajuts al petit comerç són una notícia positiva d’una tardor que passarà a la història per l’agonia del botiguer.

La unanimitat, cada vegada més utòpica

A Berga, el govern de la CUP confia convocar el ple que aprovarà el pressupost pel 2021 abans que acabi l’any. Hi ha treballat intensament tota aquesta setmana, però només amb un grup de l’oposició: ERC. Segons el principi d’acord de fa unes setmanes, els republicans haurien d’entrar a govern a principis de l’any vinent per formar un govern en majoria que faciliti l’aprovació dels punts que han de passar per ple. I l’estratègia ja comença a dibuixar-se a l’escenari.

La regidoria d’Hisenda s’ha caracteritzat durant aquest primer any i mig de mandat per ser una de les més conciliadores del consistori. El regidor Marià Miró ha buscat la unanimitat en diversos aspectes clau del mandat, fins i tot quan no li calia. Però ara l’estratègia ha canviat, i amb l’aliança signada amb ERC, la resta de l’oposició passa a tenir un paper testimonial en aquests pressupostos. A aquestes alçades, els regidors de Junts per Berga i el PSC ni tan sols tenen un esborrany de la proposta treballada per la CUP i ERC, tot i que el govern assegura que és qüestió d’hores que els hi arribi.

L’oposició està molesta. Tot i que val a dir que l’estratègia del govern és legítima i, des de la superfície, no dista massa del moviment que fa pocs mesos es va produir a l’altra gran administració de la comarca, on el govern de JxCAT, el PSC i Patrocini Canal va decidir acceptar un nou conseller, Pep Llamas, per tenir una majoria estable i oblidar-se dels pactes puntuals amb ERC o la CUP.

La primera estació del Berguedà camina amb decisió a Gironella

Aquesta setmana, a Gironella, s’hi ha signat un conveni que certifica que, si no hi ha un contratemps sonat, la primera estació d’autobusos del Berguedà serà al bell mig de l’avinguda Catalunya. S’espera per la primavera del 2022, però –ara sí- està tot signat i segellat perquè res ho aturi.

L’Ajuntament treballava intensament des del 2017 per expropiar els terrenys on finalment s’alçarà l’estació. Ara, gairebé tres anys després, els terrenys –ja de titularitat municipal- se cedeixen a la Generalitat perquè alci la infraestructura.

Mentrestant, l’altra estació projectada a la comarca, la de Berga, segueix el seu procés, però unes fases més enrere. La Generalitat actualitzarà el projecte per construir-la a la Rasa del Molins durant el 2021 i, un cop fet aquest tràmit, caldrà que l’Ajuntament tingui la titularitat dels terrenys perquè el procés no s’endarrereixi. El precedent de Gironella diu que aconseguir-ho no és bufar i fer ampolles, però, ep, potser és veritat allò que cada casa és un món.

X