El Govern estén el confinament comarcal a tota la setmana i permet obrir restaurants només per a dinars i esmorzars

No es podrà sortir de la comarca fins l’11 de gener, tant en cap de setmana com entre setmana. Les úniques excepcions són si se surt del Berguedà per visitar familiars, si es fa per anar a una segona residència o si se surt per anar a un hotel. Ho ha anunciat el Govern aquest matí en una esperada compareixença que, com també era d’esperar, ha posat encara més dubtes sobre la taula.

Com que aquest divendres ja estava previst l’inici del confinament comarcal de cap de setmana, la mesura del confinament comarcal permanent no canvia res de cara a aquest cap de setmana.

Trobades de 6… o de 10, per festes

El Govern manté en 6 el nombre de persones que es poden trobar, però l’amplia fins a 10 els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre, així com l’1 i el 6 de gener. Això sí, les trobades de 10 només es podran produir si són entre grups d’un màxim de dues bombolles de convivència. Pel que fa al toc de queda es manté entre les 22h i les 6 del matí, a excepció de la nit de Nadal i Cap d’Any, que s’allarga fins a la 1 de la matinada, i la nit de Reis, que es fixa a les 23h.

La restauració només podrà obrir per fer dinars i esmorzars

El Govern també limita l’obertura de la restauració al públic als esmorzars i dinars, amb un horari restringit de 7.30h a 9.30h i de 13h a 15.30h. A més, per als sopars només es podrà oferir servei de recollida al local, entre les 19h i les 22h, i a domicili, fins a les 23h.

La consellera Budó ha explicat que, tot i les limitacions, s’ha intentat que el sector pugui mantenir la seva activitat. La portaveu del Govern ha detallat que s’ha apostat per garantir els esmorzars i dinars al local perquè en molts casos els clients són persones que s’han hagut de desplaçar per temes laborals i, per tant, no poden fer l’àpat a casa.

En les franges que els restaurants poden obrir, les mesures que s’apliquen són les que ja estaven vigents fins ara, és a dir, amb terrasses obertes i interiors a un aforament màxim del 30%. Hi podrà haver 4 persones per taula –6 si es tracta d’una bombolla de convivència- i una distància de 2 metres amb els comensals d’una altra taula. La mascareta continuarà sent obligatòria sempre que no es mengi o begui.

Amb mascareta dins equipaments esportius tancats

Els gimnasos hauran de mantenir un aforament del 30% i totes les activitats que s’hi facin s’hauran de fer amb mascareta. Per tant, les activitats d’alta intensitat s’hauran de fer en espais exteriors o suspendre’s, a excepció de les aquàtiques. Només hauran de tancar els gimnasos dels centres comercials, però al Berguedà no n’hi ha.

No canvien massa les condicions dels entrenaments esportius fora de gimnasos, tant en pavellons com a l’aire lliure. Els equipaments seguiran oberts al 30% en el cas de pavellons i al 50%, a l’aire lliure. Als pavellons, això sí, s’haurà de fer esport en mascareta o traslladar els entrenaments a l’exterior.

La cultura i les cerimònies de culte mantenen restriccions

Les activitats culturals i les cerimònies de culte no es veuran afectades per aquesta reculada en la desescalada. Així, la cultura seguirà oberta al 50% d’aforament o a les 1.000 persones com a màxim –sempre amb bona ventilació-, mentre que en les cerimònies religioses l’aforament serà al 30% o fins a un topall de 1.000 persones.

Mesures en vigor a partir de dilluns

Les noves mesures entraran en vigor el proper dilluns, 21 de desembre. Segons ha detallat la consellera Budó, el dia 28 de desembre –una setmana després de l’inici de les noves restriccions- tenen previst fer una revisió de totes les mesures per si cal endurir-les o replantejar-les. Preguntada per si això podria canviar les excepcions previstes per a la resta de festes de Nadal –Cap d’Any i Reis-, Budó ha dit que no es pot descartar cap escenari i ha insistit que s’anirà observant com evolucionen les dades.

Retorn a l’escola l’11 de gener

D’altra banda, Budó ha recordat que el retorn a l’escola s’ha endarrerit fins a l’11 de gener. La portaveu del Govern ha dit que aquesta decisió els dóna “uns dies de marge” per detectar contagis que s’hagin pogut produir durant les festes i evitar que es traslladin al grup bombolla de la classe. “Mirarem si es pot començar el curs amb totes les garanties”, ha assegurat Budó, que ha afegit que amb aquests dies que guanyen “el temps és or”.

X