Els pobles del Pirineu fan marxa enrere i anul·len la manifestació a Barcelona “per responsabilitat”

No hi haurà la concentració dels municipis del Pirineu a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els representants polítics de l’Alt Pirineu, Aran, Berguedà, Alt Empordà, Solsonès, Garrotxa i Ripollès han fet marxa enrere i no baixaran a la ciutat comtal aquest divendres, 29 de gener, “per responsabilitat”. Ho han decidit aquest dijous en una reunió telemàtica.

La concentració pretenia que el Govern de la Generalitat rebés els càrrecs públics del Pirineu, escoltés les seves peticions i els donés “respostes argumentades” sobre la negativa a poder-se moure més enllà del municipi. Aquest dijous, però, els representants polítics han decidit desconvocar la manifestació, ja que, entre d’altres coses, hagués suposat el trencament del confinament municipal per part dels manifestants que baixaven expressament a Barcelona.

Ara bé, els motius van més enllà de les restriccions. En un comunicat que els càrrecs del Pirineu han difós, expliquen que el Govern de la Generalitat els ha convocat a una trobada el proper dimarts, 2 de febrer, i també s’ha compromès a estudiar les demandes que els representants de les comarques de muntanya els facin. A banda, el món local del Pirineu i l’Aran han acabat descartant la concentració per la lectura que se’n pugui fer “tant des del punt de vista epidemiològic com pel fet que sigui enmig d’un període electoral”.

Malgrat tot, els impulsors del moviment segueixen demanant que es permeti la mobilitat comarcal i lamenten la “desatenció” del Govern a les seves peticions, que entre altres coses també incloïen ampliar els horaris d’obertura dels establiments de restauració. Els municipis del Pirineu recorden que representen el 20% del territori a Catalunya, amb 96 municipis i 100.000 habitants.

El comunicat sencer diu així:

En la reunió d’avui dijous 28 de gener del món local del Pirineu i l’Aran, s’ha decidit desconvocar de moment la concentració prevista per a demà a Barcelona de diferents electes del Pirineu.
S’ha valorat el fet que el Govern de la Generalitat ens va convocar dimarts d’aquesta setmana i es va comprometre a estudiar les nostres demandes i a revisar les mesures actualment vigents fins el 7 de febrer, condicionat a l’evolució de les dades epidemiològiques. També s’ha valorat el context actual, tan des del punt de vista epidemiològic com la interpretació que es pugui fer d’aquesta concentració enmig d’un període electoral

A la reunió d’avui també hi havia representants de les 6 comarques de la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran (Cerdanya, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Val d’Aran), i també de les comarques del Ripollès, el Berguedà, el Solsonès, la Garrotxa i l’Alt Empordà.

També s’ha acordat traslladar al Govern que en la reunió prevista per la setmana vinent s’hi incloguin els consells de tot l’àmbit geogràfic pirinenc i els alcaldes de les capitals d’aquestes comarques.

Des del Pirineu ens reiterem en les peticions del manifest del 14 de gener, i en les que hem anat formulant: tenir en compte la singularitat del Pirineu, la visió territorial i la participació del món local en la presa de decisions, el confinament comarcal, la mobilitat transfronterera, repensar les franges per a l’hostaleria i la restauració, l’obertura del comerç no essencial en cap de setmana, les ajudes econòmiques que necessita el Pirineu, permetre l’Esport Blanc, les Setmanes Blanques i les activitats escolars, o que en les noves convocatòries es tingui en compte la situació dels fixes discontinus, entre altres.

A la reunió d’avui també hi han participat els representants de les associacions municipalistes: el president de l’ACM, Lluis Soler, el vicepresident de la FMC, Xavier Fonollosa, i el president de l’Associació de Micropobles, Mario Urrea, que també han recolzat les decisions del Pirineu.

La propera reunió del món local del Pirineu i l’Aran tindrà lloc el dilluns 8 de febrer.

X