L’Hospital Sant Bernabé enforteix els llaços amb Althaia, el Parc Taulí i la Vall d’Hebron per afrontar la pandèmia

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha impulsat una nova organització territorial dels hospitals de Catalunya. La redistribució ha d’enfortir els llaços entre els centres per combatre la Covid-19 i, a la vegada, poder repartir millor els pacients entre els hospitals d’una mateixa zona.

La fórmula resultant són cinc clústers i nou eixos que tracen l’itinerari dels pacients que rep cada hospital. En el cas del Sant Bernabé de Berga, passa a formar part de l’Eix del Vallès, que coordina el Parc Taulí de Sabadell i fa de paraigües dels hospitals de les ciutats de la llera del Llobregat. També s’hi inclou l’Hospital de la Cerdanya, ja que té una bona connexió amb la C-16.

El centre de referència de tots aquests hospitals de l’Eix del Vallès és l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, però per sota hi ha diferents esglaons. El segon esglaó l’ocupa el Parc Taulí, que coordina l’eix. I en el cas de Berga, que per exemple no té UCI, encara hi ha un altre esglaó entremig, que és Althaia, a Manresa. D’aquesta manera, si l’Hospital Sant Bernabé ha de derivar un pacient perquè se li complica el tractament, pot anar a Althaia o bé al Parc Taulí o, fins i tot, si fos necessari, al centre de referència, que és l’H.U. de la Vall d’Hebron.

El CatSalut assegura que aquesta organització es mantindrà, com a mínim, fins que acabi la pandèmia i, segurament, també durant un primer tram post-Covid per recuperar l’activitat no Covid que no s’hagi pogut fer durant la pandèmia.

En declaracions a l’Aquí Berguedà, la delegada de Salut a la Regió Sanitària de la Catalunya central, Teresa Sabater, ha explicat que des de finals d’any s’ha buscat la manera de millorar les connexions entre els hospitals “per garantir l’atenció al ciutadà”. Ara, diu Sabater, fan “un pas més” per “compartir la pressió assistencial entre hospitals perquè en moments de màxima tensió com els actuals els fluxos han de funcionar perfectament”.

L’Eix Vallès, on es troba el Sant Bernabé, forma part del Clúster de Nord-Lleida, que també engloba l’eix de les comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran i l’eix de la part nord de Barcelona. En total, al clúster de Nord-Lleida hi ha una població d’1.667.118 persones i hi ha 3.118 llits convencionals a disposició, a més de 200 places d’atenció de crítics.

L’Hospital Sant Bernabé alerta que els casos són més greus que a la tardor

La nova organització del CatSalut s’ha anunciat en una setmana que va començar amb un missatge d’alerta per part del personal sanitari de la comarca. El van fer a través del regidor de Drets Socials de Berga, Ivan Sànchez, que dilluns va traslladar als mitjans de comunicació la preocupació dels professionals de l’hospital per la gravetat dels casos que han d’atendre aquestes últimes setmanes.

Segons va explicar Sànchez, no hi ha tants casos com en altres onades i la pressió hospitalària s’està contenint gràcies al bon ritme d’altes. Ara bé, aquestes últimes setmanes s’ha notat que els casos detectats són més greus. De fet, només des de Nadal, l’hospital berguedà ha hagut de fer 7 trasllats de pacients amb diagnòstic de Covid-19, ja que el seu tractament s’ha complicat.

X