El regidor Marc Marginet i la patrona Núria Arnau dimiteixen del Patronat de la Residència Sant Bernabé

El regidor Marc Marginet (Junts per Berga) i la patrona Núria Arnau (representant del poble) han presentat aquest dijous la seva dimissió com a patrons de la Residència Sant Bernabé. La decisió no implica que l’òrgan perd aquestes dues places, ja que –per estatuts- caldrà nomenar uns nous patrons perquè ocupin el lloc de Marginet i Arnau. Això sí, l’acció vol ser una denúncia a la mala gestió que, en els últims mesos, entenen que ha fet el govern municipal sobre la transició de la residència cap a un funcionament independent de l’hospital

En una carta a la qual ha tingut accés l’Aquí Berguedà, els dos patrons dimitits retreuen al govern que no hagi tingut a punt l’estructura i nova gestió de la residència, un cop s’ha fet efectiu el traspàs de l’hospital. Lamenten que, com a patrons, no han tingut accés a la documentació comptable que han demanat i assenyalen que el fet de no haver tingut a punt la nova estructura de la residència ha obligat l’Ajuntament a signar un conveni de col·laboració amb l’empresa pública que gestiona l’hospital.

A dia d’avui, diuen, aquest conveni ha servit perquè la residència compti amb un suport tècnic de l’hospital que, en aquests moments, és indispensable, però també ha comportat més de 15.000 euros invertits addicionalment a la residència. Aquesta quantitat és la que, segons el conveni, ha aportat l’Ajuntament perquè personal de l’hospital pugui seguir fent tràmits com la gestió informàtica de la residència, tasques de manteniment, de recursos humans, financeres o administratives.

En la carta, els dos patrons que han dimitit també critiquen que la residència hagi quedat sense direcció durant la segona onada de la pandèmia i que treballadores de la residència hagin hagut d’assumir el timó, tal com el propi govern municipal va confirmar. I asseguren que aquesta absència de la direcció es podria haver evitat “si en el moment del traspàs haguessin quedat clares la nova gestió la nova estructura”.

La carta també celebra que la contractació de l’empresa SUMAR fa veure llum al final del túnel, però alerta que els patrons no veuen “clara” la viabilitat de la residència “ni es té clar que passarà amb alguns dels serveis que s’estan prestant des de l’Hospital, com ara la neteja o el servei de cuina”.

No se senten útils

Els dos patrons també parlen en la carta de “manca d’organització i coordinació que un òrgan com aquest mereix”. Els hagués agradat rebre més informació sobre les reunions que el govern mantenia en nom del patronat, i lamenten que han hagut d’aprovar acords sobre la botzina, sense poder contrastar informació i sense poder ser-ne tan partícips com haurien volgut.

Finalment, els patrons reconeixen sentir-se “responsables” de la situació que s’han trobat les treballadores del centre i creuen que “el Patronat no ha pogut actuar ni ha actuat com havia de fer-ho”. En aquest sentit, consideren que “si s’haguessin pres les decisions quan tocava, molts dels problemes que hem tingut fins a l’actualitat es podrien haver evitat”. I demanen “que s’assumeixin responsabilitats, es passin comptes i s’aprengui dels errors per tal que en el futur s’estableixi una gestió de la Residència professional, eficient i amb un Patronat coordinat i diligent”.

La reunió que ha de certificar la nova gestió de la residència, al caure

El regidor de Drets Socials, Ivan Sànchez, va explicar a principis de setmana en roda de premsa que la reunió que ha de servir perquè el Patronat aprovi l’aterratge de l’empresa SUMAR com a nova gestora de la residència és qüestió de dies. La nova empresa gestora ja té sobre la taula el nom de la persona que dirigirà la residència a partir d’ara, i també se’n donarà compte al Patronat.

El 31 de desembre s’acabava el conveni entre l’empresa que gestiona l’hospital i l’Ajuntament per l’acompanyament tècnic en les tasques de la residència. Això sí, val a dir que l’alcaldessa ja va avisar en el seu moment que hi havia el compromís de prorrogar-lo tant com fes falta fins que la residència pugui caminar totalment sola, sense l’entramat de l’hospital. De moment, aquesta autonomia sembla a prop, però no acaba d’arribar.