Els empresaris celebren el rentat de cara del polígon de la Valldan, però avisen que no n’hi ha prou

Molt bé, però no n’hi ha prou. La idea ha quedat clara. Els empresaris del polígon admeten que les obres de modernització que s’han fet aquest últim any han permès un primer rentat de cara després de dècades d’inacció, i això els té “il·lusionadots”. Ara bé, també recalquen que queda molta feina per fer encara. N’ha parlat, just abans de la visita final als punts on s’ha actuat, el vocal de l’associació de propietaris del polígon Joan Corominas, que ha matisat que “s’ha actuat molt a la part baixa, però ens queda la part alta, perquè tots els associats mereixen el mateix respecte”.

El regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, que també era a la visita, ha explicat que, si la majoria de treballs s’han centrat en la part baixa del polígon, és perquè la part alta no estava tan degradada. Els empresaris no hi acaben de coincidir: “Està bastant malament. L’últim formigó que s’hi va posar va ser l’any 1967. Han passat uns quants dies”. Sigui com sigui, el regidor Serra ha dit que estaran amatents a possibles noves subvencions i que prioritzaran aquelles zones en què ara no s’ha pogut actuar.

De fet, a l’estiu ja es van fer petites enquitranades pel valor total de 100.000 euros en alguns carrers del polígon que havien quedat fora del projecte subvencionat. Els propietaris pensen que, amb una nova inversió així, la part alta del polígon faria una altra cara, ja que els principals problemes que remarquen tenen a veure amb enquitranaments.

L’ACEB celebra que Berga ja no estigui “d’esquena al polígon”

Representants de la patronal comarcal d’empresaris (ACEB) també han participat a la visita al polígon. El president de l’associació, Josep Maria Serarols, ha dit que és “la primera intervenció seriosa” al polígon des dels anys 70. I ha recordat que “la ciutat no pot estar d’esquena al polígon, n’ha de tenir especial cura, i això no ha passat”.

Serarols ha coincidit amb els empresaris del polígon en demanar més: “No ens hem d’aturar aquí. La intenció de tots els agents públics i privats hauria de ser la de continuar amb la millora del manteniment i conservació del polígon de la Valldan, així com dels seus serveis i la constant remodelació de l’espai tan bon punt sorgeixin noves oportunitats”.

poligon-empresaris-1

Les últimes obres

En l’últim any s’ha invertit 1,3 milions d’euros al polígon. El projecte estava finançat en poc més d’un milió d’euros per part de la Diputació de Barcelona. D’entrada, l’Ajuntament hi havia de posar un 16%, que fa que la inversió total s’enfili per sobre de l’1,2M. A tot això s’hi ha de sumar els 100.000 euros que es van licitar altres carrers de fora del projecte.

Gràcies al projecte subvencionat, s’ha pogut millorar la xarxa d’aigua per evitar que qualsevol incidència en una nau impliqui afectacions a totes les empreses del polígon. També s’ha desplegat la xarxa d’aigua calenta procedent de la central de biomassa, s’ha fet el soterrament de la fibra òptica, s’han adequat els vials d’accés de vianants i s’ha millorat la calçada, les voreres, la vegetació i les zones d’aparcament. L’Ajuntament també ha actuat a la intersecció del Camí de Can Ballús amb el Camí de Garreta i ha creat un imponent aparcament de 96 places al carrer Germans Farguell, a la part alta del polígon.

Ara la incògnita és veure si el milió i escaig que la Diputació de Barcelona es va comprometre a posar, es podrà cobrar íntegrament. L’Ajuntament havia d’acabar les obres abans del 31 de desembre i s’ha acabat endarrerint unes setmanes més. La Diputació diu que aquestes obres que van fer-se més endavant no entren en la subvenció i, per tant, les haurà de pagar l’Ajuntament. El govern municipal, en canvi, creu que hi ha situacions similars en altres municipis i se’ls ha permès entregar-ho més tard.

Per això el regidor Serra confia que finalment s’equipararan condicions i finalment Berga no haurà de pagar res. Però tot això no quedarà clar fins el mes que ve, que és quan s’ha de presentar la justificació final per cobrar l’ajut.

X