El Berguedà ja té protocol per combatre la violència sexual i l'ofereix als municipis que no en tinguin

Per unes festes i uns espais d’oci nocturn més segurs. Per donar eines als pobles més petits per prevenir o detectat casos de violència sexual en l’oci nocturn. I per traçar circuits que facilitin l’atenció de les víctimes. Per tot això, el Consell Comarcal del Berguedà i l’Agència Catalana de Joventut han elaborat en l’últim any un protocol d’actuació davant les violències sexuals en espais públics d’oci nocturn que, ara, s’oferirà a tots aquells municipis berguedans que encara no en tinguin.
El nou protocol s’ha presentat aquest dimecres a la tarda als ajuntaments. Abans, en roda de premsa, el conseller comarcal de Joventut, Abel Garcia, ha celebrat que el nou document orienti les administracions a l’hora d’afrontar casos de violència sexual. Garcia ha encoratjat la població a “posar-se les ulleres del feminisme” per intentar acabar amb tot allò que taqui de masclisme l’oci nocturn.
La coordinadora territorial de Joventut de Barcelona, Laura Ribalaiga, ha reivindicat que cal tenir en compte tots els detalls que poden propiciar discriminacions en un ambient d’oci, i ha posat com a exemple que “no serveix de res que formem totes les persones implicades en l’organització de la festa, si després contractem un grup que puja a l’escenari i projecte missatges masclistes”.
Per evitar aquestes relliscades, el protocol pretén dotar els municipis més petits de directrius i suport tècnic que, per si sols, serien incapaços d’elaborar. Ho ha destacat la consellera comarcal d’Igualtat, Anna Maria Serra, que ha insistit que el Berguedà està format per 31 municipis i, molts d’ells, són molt petits i sense recursos.
De fet, davant aquesta manca de recursos per preparar les iniciatives de l’oci nocturn, el Consell Comarcal també es compromet a buscar diners i finançar les formacions que calgui fer en qualsevol municipi abans d’organitzar una festa.
Una nova aplicació mòbil, la idea per acostar-se a la població juvenil
Un dels projectes en els que s’està treballant des de l’ens comarcal és la creació d’una aplicació mòbil adreçada als joves i que es concep com una eina preventiva, segons ha explicat la consellera Anna Maria Serra. L’objectiu de la futura aplicació és informar els joves de les activitats que s’estan fent al territori i, a la vegada, acostar-los els serveis que tenen a l’abast, com l’Oficina Jove o el SAI LGTBIoferir una eina informativa als joves de les activitats que s’estan fent al territori. Inclourà informació dels serveis que tenen a l’abast tant des de l’Oficina Jove com el servei d’atenció integral LGBTI.
Creix el nombre de casos atesos al SIAD
El nombre de casos de violència masclista atesos al Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal ha augmentat el 2020 amb 36 nous casos, segons ha explicat Anna Maria Serra. La situació sanitària excepcional de pandèmia ha fet aflorar més casos a la comarca. D’aquí la necessitat de protocols com el que s’ha presentat aquest dimecres. La consellera ha expressat la seva voluntat que “les dones puguin seguir el seu camí i siguin lliures” en una societat patriarcal.
Aquest mes de març, precisament, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) ha ampliat la seva cartera de serveis: ara també ofereix atenció psicològica a fills de famílies que han viscut o viuen en un context de violència.

X