L’Ajuntament de Gironella ha col·locat tres noves llambordes Stolpersteine al passeig de Cal Metre en record als gironellencs que van ser deportats a camps de concentració nazis després de la Guerra Civil. En total, amb les tres que es van col·locar el cap de setmana passat, el passeig de Cal Metre ja té 10 llambordes incrustades al terra, cadascuna d’elles amb el nom d’una persona deportada.
Les Stolpersteine són llambordes quadrades, de formigó, recobertes d’una fulla de llautó on es graven les dades de les persones empresonades i deportades. Aquestes llambordes es col·loquen al paviment de davant dels edificis on les víctimes van viure abans de l’empresonament o la deportació, però a Gironella –com a Puig-reig- s’han col·locat totes en un mateix indret creant un espai de memòria històrica.
Les primeres es van col·locar l’any 2019. Des d’aleshores, s’han identificat tres gironellencs més, víctimes de deportacions. Són José Rubio Delgado, Ramon Simon Bessa i Josep Villaró Canellas, i els seus noms ja són al passeig de Cal Metre.
Stolpersteine
Stolpersteine en alemany significa “pedra que fa ensopegar”, i aquest és l’objectiu del projecte: fer aturar als vianants i interpel·lar-los a fer memòria. Günter Demnig, l’artista creador de les Stolpersteine, barreja memòria i art per retre homenatge a cadascuna de les víctimes del nacional-socialisme i mantenir-ne viva la memòria.
Cada llamborda és única, i és realitzada a mà, fet que pretén contrastar amb l’extermini mecànic i indiscriminat del Tercer Reich. L’objectiu és fer present la memòria en l’espai públic i convidar als vianants a dedicar un pensament per la persona en concret a qui es dedica. Actualment hi ha més de 50.000 Stolpersteine a més de 21 països de tota Europa.