L’art de Berni Puig s'exhibirà a l’hospital de Berga per fer visible la lluita de l'últim any contra el coronavirus

Nou projecte a la Catalunya central per casar l’art i la salut. Quatre artistes de les comarques centrals entregaran una obra a cadascun dels quatre hospitals de la demarcació aquest proper juny. Cada obra pretén reconèixer el treball i l’esforç conjunt de la ciutadania i els sanitaris per combatre la pandèmia. A l’hospital de Berga, l’artista escollit ha estat el bagenc Berni Puig.
En un moment on encara les xifres epidemiològiques, els casos de Covid-19 i la tensió hospitalària són importants, però que amb la vacuna es comença a veure la llum al final de la crisi sanitària, el projecte –batejat com a Art i Salut– neix per posar en valor la feina que tothom ha fet en aquest llarg recorregut de lluita contra el coronavirus. A banda de la implicació de Berni Puig per a l’Hospital Sant Bernabé de Berga, Anna Dot farà una altra acció per a l’Hospital Universitari de Vic, Anna Benet es dedicarà a l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa i Pau Corcelles s’encarregarà de l’Hospital Universitari d’Igualada.
El Departament de Cultura i el Departament de Salut són darrere d’aquest projecte. Cultura ha designat Miquel Bardagil i Pep Espelt com a comissaris per coordinar la iniciativa. Tots dos han escollit quatre artistes del territori perquè facin una expressió artística sobre la pandèmia viscuda específicament per a cada hospital. Per fer-ho, cada artista ha visitat l’hospital que se li ha delegat i, d’acord amb els hospitals, han valorat quina era la millor manifestació artística per a cada espai, de manera que fos una intervenció escrupolosament respectuosa amb l’entorn i la feina de cada centre.
El Departament de Cultura ha pagat les peces resultants, que s’entregaran a cada hospital aquest pròxim més de juny i que quedaran a cada centre per sempre mes.
 

Berni Puig

L’artista designat per a l’Hospital Sant Bernabé de Berga és nascut a Castellbell i el Vilar, el 1990. Berni Puig és un artista visual que, en les seves obres, utilitza les geometries i els colors primaris per crear composicions que busquen el límit entre la figuració i l’abstracció amb l’objectiu que sigui l’espectador qui acabi l’obra a partir de la imaginació, el joc o la interacció amb la peça artística.
Puig va començar la seva trajectòria artística pintant murals de gran format en espais fabrils abandonats fora de les grans ciutats. Actualment combina la pintura amb altres tècniques plàstiques com l’escultura i la instal·lació. Ha realitzat diverses intervencions en espais abandonats amb l’objectiu d’explorar ruïnes i espais ocults del seu territori. Aquestes expedicions fora del seu taller, busquen construir i dialogar amb l’espai, l’arquitectura i els objectes trobats mitjançant el joc – construir o modificar l’escena – i l’apropiació – extreure qualsevol cosa de l’escena com a record.
Acadèmicament s’ha format per ser il·lustrador, a l’Escola Massana de Barcelona, i per ser gravador, al Centre Internacional de l’Estampa Contemporània de Betanzos de Galícia.

X