‘Greencoop’, una de les cooperatives d’alimentació que seran al 10è Mercat de Cooperatives del Berguedà

Greencoop’ és una de les cooperatives escolars que aquest dissabte seran al Mercat de Cooperatives del passeig de la Indústria de Berga. Durant tot el curs han treballat per arribar al mercat amb tots els productes sobre el taulell i amb la idea que els números surtin. Són el Jan Cervera, l’Arnau Espelt, l’Alex Alonzo, el Marcel Canal i el Yeray Delgado, estudien a l’Institut Serra de Noet i han escollit oferir productes del sector de l’alimentació perquè creuen que “és el més fàcil de vendre”.
El Jan, un dels dos presidents de la cooperativa, explica que el que més els ha costat durant el curs és entendre’s amb la seva cooperativa sòcia, que és a Lleó. La iniciativa de les cooperatives escolars empeny els alumnes a crear sinergies amb cooperatives d’altres comunitats autònomes, de manera que dissabte, al taulell de Greencoop, també hi haurà productes de la cooperativa sòcia de Lleó, i el mateix passarà quan els alumnes lleonesos venguin els seus productes.
Els socis de Greencoop relaten que són intermediaris: han buscat proveïdors, que són empreses de la comarca que produeixen els aliments, i ells els donen sortida venent-los al mercat de dissabte. Per exemple, s’han aliat amb empreses com el Salt del Colom, de l’Espunyola, o Especialitats Viñas, de Vilada.
El primer que van fer va ser fer els estatuts que han imperat a la cooperativa durant tot el curs. Entre altres aspectes, van haver de triar quins càrrecs tindria cadascú. Hi ha dos presidents, un vicepresident, un secretari i un tresorer. La redacció dels estatuts va ser durant tot el primer trimestre i, a més, van posar una petita quantitat de diners de la seva butxaca com a socis. Al segon trimestre es van dedicar a buscar proveïdors; i en aquesta última fase del curs s’han centrat a apamar el catàleg i preparar-se per la jornada de dissabte, on oferiran els productes als vianants del passeig de la Indústria.
A la mateixa classe que els socis de ‘Greencoop’, hi ha dues cooperatives més: ‘Flying Stars’ i ‘Sugar sales’. Hi ha pocs alumnes que tinguin clar que es vulguin ser empresaris o tinguin intenció de formar una cooperativa d’aquí a uns anys, però la majoria coincideixen que el projecte de les cooperatives escolars ha estat entretingut i els ha servit per descobrir un món i plantejar-los uns problemes que desconeixien totalment.
cooperatives-serra-de-noet

20 cooperatives en 16 centres diferents

En els projectes d’emprenedoria d’aquest any al Berguedà hi han participat 356 alumnes de 16 centres educatius, que han creat fins a 20 projectes. La gran majoria d’aquests alumnes participaran en el Mercat de Cooperatives Escolars de Berga. En total hi seran 271 alumnes de 12 centres educatius que han creat 15 cooperatives.
A banda, dues cooperatives amb 36 alumnes de les escoles de Montmajor i Olvan realitzaran una galeria d’art del 24 al 28 de maig a tots dos municipis. L’Escola de Gironella també s’hi suma amb la cooperativa “Giromàgics”, formada per 24 alumnes van decidir realitzar una parada a la seva vila aquest dissabte passat, 22 de maig. I finalment un centre educatiu de secundària ha decidit no realitzar cap mena d’activitat fora del centre educatiu enguany a causa de la situació de la Covid-19.

Els beneficis van a una entitat social i a una activitat grupal

Finalment amb els guanys obtinguts de les vendes es retorna el capital social aportat per cada alumne, es realitza una donació a una entitat d’àmbit social i solidari del territori i finalment els mateixos alumnes decideixen una activitat per fer de forma grupal (excursió, berenar, activitats d’aventura…). El projecte d’emprenedoria a l’escola es porta a terme amb el suport de la Diputació de Barcelona.
En aquests primers deu anys de vida, el projecte de les cooperatives escolars ha permès crear 222 cooperatives en 27 centres educatius. En total han viscut el projecte fins a 4.130 alumnes. I el projecte segueix endavant, malgrat que l’any passat la pandèmia obligués a suspendre el mercat final.
greencoop-1