El grup municipal de Junts per Berga ha advertit al ple de juny que, si el govern no convoca un ple extraordinari per debatre sobre el futur de la Residència Sant Bernabé, el forçaran ells mateixos. En la mateixa línia, el regidor del PSC Abel Garcia -que ja va demanar el ple monotemàtic sobre la residència fa dos mesos- ha matisat que, si no insisteix, és perquè considera que cal esperar que l’alcaldessa es reincorpori.
El regidor Marc Marginet ha retret a l’equip de govern haver dilatat en el temps un problema que, a parer seu, s’havia d’haver encarat fa dos anys. Marginet ha lamentat que s’estigui prorrogant el conveni amb l’empresa gestora Sumar mentre no es fa cap debat polític sobre el futur de la residència, i ha afegit que hi ha temes sobre la taula pendents de resoldre des de fa massa temps, com ara el nomenament de nous patrons en representació del poble. Núria Arnau i Conxita Medina ocupaven aquesta posició fins a principis d’aquest any, però durant el gener van presentar les seves respectives dimissions.
Malestar a l’espera d’una nova reunió del patronat
L’oposició ha expressat el seu malestar perquè la reunió del patronat de la residència on Sumar ha de presentar els números d’aquests primers mesos de gestió encara no s’ha convocat. En aquesta reunió, el govern vol que també hi participi una persona de l’hospital que detalli l’auditoria que han fet sobre la residència. De fet, l’alcalde accidental, Ivan Sànchez, ha explicat que, si encara no l’ha convocat, és perquè està pendent de saber qui vindrà a fer l’explicació per part de l’hospital.
Des de Junts per Berga, Marginet diu que “el funcionament del patronat s’ha encallat” i cal un ple extraordinari, “no per prendre decisions (perquè això ho ha de fer el patronat), sinó per tenir un debat públic i obert del qual puguin sortir uns punts comuns”. Per tot plegat, entén que l’amenaça de forçar un ple si no el convoca el govern, és “un ultimàtum perquè el tema s’està allargant massa”. Sànchez ha insistit que vol també vol fer aquest ple, però emplaça a tots els grups municipals a debatre la data en la propera junta de portaveus.
L’alcalde accidental, Ivan Sànchez, al ple de juny. MARC CANTURRI
Operació ‘mitjà propi’
A la part final del ple, el regidor del PSC ha interpel·lat el nou regidor de Municipalitzacions, Ramon Camps, entenent que, si la seva regidoria ha de ser transversal, també ha de donar un cop de mà en l’afer de la residència i en evitar que acabi en mans de tercers. Ramon Camps ha replicat que la normativa vigent fixa que el patronat de la residència no és un mitjà propi de l’Ajuntament ara per ara “i trigarà temps a ser-ho”, si la via és dotant el patronat de l’estructura que requereix.
En canvi, defensa Camps, el conveni amb Sumar és el camí més ràpid en aquests moments per aconseguir que la residència sigui considerada un mitjà propi. La via és que sigui gestionada per Sumar (que ja té l’estructura per fer-ho) i que l’Ajuntament compri una acció de l’empresa, formada per administracions i, per tant, considerada totalment pública. El cas és que ara mateix el Tribunal Superior de Justícia (TSJC) diu que, a Esparreguera, en un escenari calcat al que s’està cuinant a Berga, Sumar no pot ser considerat un mitjà propi de l’Ajuntament, per més que el consistori en sigui accionista. I així s’ha arribat al cul de sac en què sembla immers l’Ajuntament ara mateix.
Abel Garcia (PSC), en una intervenció al ple d’aquest juny. MARC CANTURRI
Per la seva banda, el regidor Abel Garcia considera que “aquesta decisió [la d’iniciar els passos per fer del patronat un mitjà propi de l’Ajuntament] s’havia d’haver pres el 2015 o el 2016, quan es va decidir que el patronat quedaria sense l’hospital un cop es formalitzés el traspàs de la gestió a la Generalitat”. En aquest sentit, el regidor socialista entén que el que toca és “posar al dia els estatuts i dotar el patronat de l’estructura que li pertoca”, per més llarg que sigui el procés. I acusa el govern de “manca planificació”, la qual cosa entén que deixa l’Ajuntament en una situació d’indefensió davant la llei.
I mentre creixen tots aquests dubtes legals, la solució és prorrogar mensualment el conveni provisional amb Sumar. Fins quan? De moment, fins al juliol, quan l’Ajuntament espera poder comprar l’acció de Sumar. I aleshores? Aleshores caldrà veure què hi diu el jutge. Però el camí, per més turbulent que sigui, sembla que està més que traçat.