Runa a Sac - Containers del Berguedà

Salut

Per què el Berguedà ha passat de ser el lloc amb menys afectació de la Catalunya central a tenir el risc de rebrot més alt del país?

Per què el Berguedà ha passat de ser el lloc amb menys afectació de la Catalunya central a tenir el risc de rebrot més alt del país?

Fa dues setmanes el Berguedà era la comarca amb menys afectació de Covid-19 de la Catalunya central. De fet, entre el 27 de maig i el 2 de juny només es van detectar set nous positius de Covid-19 a tota la comarca. El nivell d’afectació era tan baix que, en dos dels set dies d’aquella setmana natural, no es va registrar cap cas nou de coronavirus; en tres, se’n va detectar un; i els altres dos, se’n van comptabilitzar dos. Per primera vegada des de principis de setembre, s’havien detectat menys de 10 casos setmanals, i això implicava un risc: com més baixes són les dades en comarques de poca població, més exagerats són els repunts dels indicadors quan es detecta algun cas de més.

I sí, ha passat. Des del 3 de juny, s’han detectat cada dia entre 2 i 9 casos nous de coronavirus a la comarca. El risc de rebrot ja és a 331, el més alt del país en aquests moments. I a ningú se li escapa que el 3 de juny era dijous de Corpus i que, per Patum (la no-Patum), a la capital de la comarca els carrers es van omplir com feia mesos que no s’omplien. Però no: la situació actual no té res a veure amb Corpus. Les dades del Departament de Salut ho evidencien.

En les últimes dues setmanes hi ha hagut 47 positius de Covid-19 al Berguedà. Però també hi ha hagut dos brots en grups bombolla d’instituts, que coincideixen exactament amb els dos punts més calents del mapa d’afectació a la comarca.

A Berga s’han detectat 19 positius nous l’última setmana, però d’aquests, 12 surten d’un brot -ja controlat- a l’institut Guillem de Berguedà. En total, ha calgut confinar dos grups bombolla i una cinquantena de persones, segons Salut. Fora d’aquest brot, la capital continua movent-se en les xifres d’afectació residuals d’abans de Corpus.

A Puig-reig s’hi han detectat 9 casos de Covid-19 en els set darrers dies, i només un més si comptem les dades de la setmana anterior. A l’institut del poble, però, ha calgut confinar un grup de 24 persones perquè s’hi han detectat set positius. Fora d’aquest brot, la situació és gairebé calcada a la de fa dues setmanes.

A la resta de la comarca la situació segueix absolutament estabilitzada. És cert que a l’Espunyola hi ha un risc de rebrot disparadíssim (1.518), però també cal posar-lo entre cometes: tot just hi ha hagut tres casos aquesta setmana. A la Nou i a Avià, s’hi ha detectat un cas nou els últims set dies, igual que a Gironella, que -tot i ser el segon municipi amb més població- encadena dues setmanes plàcides pel que fa a afectació.

L’hospital, net

La pressió hospitalària, el gran maldecap del país durant totes les onades de pandèmia, segueix més que controlada a la comarca. L’última actualització del Departament de Salut [a mitja setmana passada] detallava que l’Hospital Sant Bernabé no té cap pacient ingressat. És la primera vegada que passa des del setembre passat.

I és que, amb més del 60% dels majors de 50 anys vacunats amb almenys una dosi, l’edat mitjana dels nous positius continua caient en picat. Fins aquesta primavera anava dels 40 als 50 anys, però fa setmanes que cau a un ritme vertiginós. La mitjana d’edat dels positius detectats a finals de maig era de 36 anys, i aquesta última setmana la mitjana ja ha caigut fins als 27.

Berguedà coronavirus COVID-19 risc de rebrot

Comentaris