Mor als 86 anys mossèn Ramon Barniol, l’últim capellà del santuari de Queralt

Ha mort als 86 anys mossèn Ramon Barniol. Nascut a Avià el 1935, mossèn Barniol va ser el capellà custodi del santuari de Queralt durant 27 anys, fins aquest març passat, quan els problemes de salut el van empènyer a plegar per ingressar al Seminari de Solsona.
Mossèn Barniol va aterrar a Queralt l’any 95 per agafar el relleu de Josep Maria Ballarín. Però la relació entre Ballarín i Barniol remunta de molts anys enrere, ja que Barniol va ser qui va recomanar al seu predecessor entomar el repte de ser capellà de Queralt. Tots dos havien coincidit al Seminari, però les desavinences entre Ballarín i l’aleshores bisbe, Vicente Enrique Tarancón, el van empènyer a buscar un nou paratge i Barniol el va convèncer perquè se n’anés a Queralt.
Ferm defensor de Queralt com un refugi per a tothom, tant els creients com els que no, Barniol s’ha convertit en les últimes dècades en una extremitat inseparable del santuari. Això sí, sempre ha volgut mantenir una posició omnipresent però discreta, lluny dels focus però sempre dins el pla.
L’agost del 2016 l’Aquí Berguedà va dedicar una revista sencera al Centenari de la Coronació de la Verge de Queralt. Una de les peces centrals era una entrevista a mossèn Barniol, on el capellà va reivindicar la seva obsessió per “acostar Queralt a Berga i Avià sense moure-la de lloc”. Admetia que cada vegada hi ha menys gent que s’adreci a Queralt per motius religiosos: “Molta gent hi busca pau, i això cada cop va menys lligat a temes cristians i religiosos”. Però ja li semblava bé: “Seria una pena desaprofitar un entorn tan bonic com Queralt”.
Això sí, per posar-hi el seu gra de sorra i aconseguir que tothom s’hi sentís a gust, va passar més hores que cap altre capellà a Queralt, per fer-lo un lloc agradable i net. Dins el santuari no hi ha hagut mai discussió: els últims anys Queralt ha estat obert més hores que mai, i sempre cuidat al més mínim detall. Fora, no tant: quan ha calgut mossèn Barniol també s’ha queixat i ha demanat més manteniment dels entorns del santuari.
“Mossèn Barniol ha escrit més que ningú sobre Queralt; jo hi he passat més hores que ningú”, assegurava el 2016. L’objectiu era cuidar el santuari i rebre els visitants per explicar-los “coses que els poden interessar, sense cap pretensió de convèncer-los de res”. I és que Barniol era un enamorat de Queralt, però també la seva història.
L’enterrament de mossèn Ramon Barniol serà aquest divendres, 25 de juny, a les 11 del matí a l’església d’Avià.

X