Així serà el procés per escollir el relleu de Montse Venturós a l’alcaldia de l’Ajuntament de Berga

El nou alcalde o alcaldessa de Berga s’escollirà en el decurs de la pròxima setmana. El primer pas per agafar el relleu de Montse Venturós ja es va fer aquest dijous, en un ple exprés que va servir per deixar constància de la renúncia de Venturós a l’alcaldia i a l’acta de regidora. Ara, es convocarà un nou ple per triar qui agafa la vara i també per confirmar l’entrada d’Andreu Comas, que és qui agafarà l’acta de regidoria de la CUP que Venturós ha deixat lliure.
Sobre l’elecció de l’alcalde, són faves comptades: el candidat de la CUP serà Ivan Sànchez, tal com va anunciar ell mateix el dia que es va fer pública la dimissió de Venturós. Té el suport dels 8 regidors de la CUP i també dels dos d’Esquerra, que continuaran a l’equip de govern com fins ara, formant una coalició que els permet sumar majoria al ple.
El mateix Sànchez –que durant els mesos de baixa de Venturós ja ha assumit l’alcaldia de forma accidental- va assegurar dimarts, en el comiat de Venturós, que, com a màxim en deu dies, es convocaria un ple d’investidura per escollir nou alcalde. Per tant, previsiblement, i si es compleix el calendari fixat per l’encara alcalde accidental, la investidura hauria de ser la setmana vinent.
El primer pas era el ple d’aquest dijous per donar compte de la renúncia de Venturós. Ara, l’Ajuntament farà arribar a la Junta Electoral Central (JEC) el certificat del ple per poder sol·licitar la credencial del regidor que ocuparà la vacant.
Segons la llista electoral de la CUP que el maig del 2019 va guanyar les municipals a Berga, la persona a qui li pertocaria ocupar el lloc de Venturós seria Anna Boix, la número 9. Però el partit ha decidit per assemblea que qui assumeixi la regidoria sigui Andreu Comas Gardner, que curiosament era l’últim nom de la llista de titulars de la CUP. Això implicarà que tots els candidats que Comas tenia davant hauran de renunciar, un per un, a entrar a l’Ajuntament. Són Anna Boix, Sergi Hinojo, Hug Tuyet, Judit Muñoz, Guillem Pons, Maria Antònia Guixé, Laura Pueyo i Sara Vima.
Segons han confirmat fonts municipals a l’Aquí Berguedà, la presa de possessió d’Andreu Comas serà en el mateix ple d’investidura del nou alcalde. De fet, serà just a l’inici de la sessió, de manera que Comas també podrà votar el nou alcalde i la CUP recuperarà el seu vuitè vot.
Un cop escollit nou alcalde, també es convocarà un ple de cartipàs on les grans incògnites seran veure amb quina dedicació entra Andreu Comas i quines carteres assumeix, i també quina dedicació entoma el nou alcalde, Ivan Sànchez, que com a tinent d’alcaldessa treballava a mitja jornada a l’Ajuntament.