Els nous casos setmanals de coronavirus es mantenen en la norantena

Setmana sense variacions en el nombre de nous positius a la comarca. Segons les dades del departament de Salut, els nous positius de COVID-19 a la comarca han disminuït lleugerament passant dels 94 casos de la setmana passada als 89, d’aquesta. Les dades consolidades van del 17 al 23 de juliol. Per tant, tot sembla indicar que el Berguedà ja ha passat el pic de la cinquena onada i ha aconseguit mantenir-se en nivells inferiors als registrats durant la segona i tercera. Això sí, el retrocés de nous casos s’està efectuant de forma més lenta que en les anteriors onades. Durant els darrers set dies, una persona del Berguedà ha hagut de ser hospitalitzada per COVID-19 i no s’ha registrat cap nova mort per aquesta malaltia. De fet, la mortalitat es manté a 0 des del passat 6 de maig. Des de l’inici de la pandèmia, s’han comptabilitzat 3.949 casos de coronavirus, 357 berguedans han requerit hospitalització i s’han produït 201 defuncions.

Gràfic de nous positius, hospitalitzats i defuncions des de la segona onada.
Per franges d’edat, les que registren més taxa d’infecció al Berguedà són les que van dels 10 als 19 anys i dels 20 als 29, gairebé triplicant a la resta de franges, però disminuint respecte setmanes anteriors. El que sí que s’ha notat és un augment de la incidència al grup poblacional de 40 a 49 anys. Per aquest motiu, es continua recomanant l’estricte compliment de les mesures de prevenció. La taxa de positivitat al Berguedà ha baixat al 8,49% setmanal, apropant-se així al 5%, llindar que l’OMS recomana per mantenir l’epidèmia sota control.
Per municipis, Berga encapçala el registre de més casos notificats d’aquesta setmana amb 40, 8 més que l’anterior. Gironella registra la meitat de casos que la setmana passada, amb 12. A Bagà hi ha hagut 8 positius, a Puig-reig i Casserres, 6 cadascun, i Guardiola de Berguedà ha passat d’1 sol cas a 5.

Gràfic de nous positius setmanals per municipi des de la segona onada. Apareixen els municipis dels quals la Generalitat informa de dades.

Pel que fa a la vacunació, el 68,7% de la població adulta (amb més de 16 anys) ja disposa de la pauta completa de la vacuna. 3 punts i mig per sobre de la mitjana de Catalunya, que és del 65,3%. D’aquesta manera, el Berguedà s’acosta a l’anomenada ‘immunitat de grup’ fixada en un primer moment al 70%. Amb l’aparició de les noves variants, també és possible que aquest percentatge acabi sent superior.
A les franges d’edat en què la vacunació es va obrir més recentment (de 16 a 35 anys), el percentatge de primera dosis ronda entre el 30 i 40% de vacunats, mentre que a la resta de franges és molt superior. De fet, el 80% dels majors de 50 anys ja estan completament immunitzats amb les dues dosis de la vacuna.