Cal Pauet lluita perquè l'ampliació de la C-26 no perjudiqui el seu futur

Els responsables de l’explotació ramadera de Cal Pauet, a l’Espunyola, pateixen pel seu futur. Estan situats a tocar de la carretera C-26 i el projecte d’ampliació de la via que uneix Montmajor i Berga els afecta de ple.
De moment, les seves al·legacions al projecte, que es troba en fase de redacció, no han tingut resposta. Pep Bover, responsable de Cal Pauet, explica que “només demanem que es tingui en compte el territori, que se’ns escolti i trobem la millor opció per a tots”. 
L’explotació té en propietat una superfície d’unes 140 hectàrees entre terreny de cultiu i forestal. Les seves instal·lacions s’estenen a banda i banda de la carretera. El nou traçat de la C-26 preveu un eixamplament de la calçada, fet que, segons el responsable de la finca, els trencaria “encara més l’activitat diària”. D’una banda, per la impossibilitat de travessar la carretera amb el ramat, però també perquè ho pugui fer el personal que hi treballa i els vehicles de tracció agrícoles. Altres perjudicis serien l’impacte sonor, ja que amb l’eixamplament els vehicles podrien circular a més velocitat, i el paisatgístic.
Des de Cal Pauet també temen que els ocupin sòls fèrtils i que els moviments de terres els malmetin la feina que han fet en els darrers anys. S’hi afegeix el fet que, segons la previsió del nou traçat, es podrien veure afectades unes alzines històriques, ubicades dins de la finca, així com alguns elements arquitectònics, com la font de Cal Pauet o una resclosa que utilitzen com a punt d’aigua per a l’extinció d’incendis i d’abeurador per al ramat.

cal_pauet_acn_gemma_aleman

Cal Pauet (Gemma Aleman / ACN)

Al·legacions al projecte sense resposta

Fa tres anys que Cal Pauet va presentar les primeres al·legacions al projecte, del qual el mateix Bover reconeix que tenen “poca informació”. No han obtingut resposta i, a finals de 2020, ho van tornar a fer. “Confiem que serà aviat”, diu Bover, que assegura que, com ell, altres veïns de la zona, perjudicats per l’ampliació, també ho haurien fet.
De moment, associacions com l’ERA han volgut mostrar-los el seu suport i han arrencat una campanya de signatures contra la modificació del traçat a través de les xarxes socials.

“Et sents trencat”

“Posem tots els nostres esforços per preservar el territori i la pagesia, i et sents trencat quan passen coses com aquesta”, lamenta Bover. Cal Pauet va ser una de les explotacions pioneres en agricultura ecològica. La seva experiència ha ajudat a fer que d’altres finques del municipi, com el Salt del Colom o Cal Nico, també hagin volgut apostar-hi, convertint l’Espunyola en un territori on predomina aquest tipus d’agricultura.

Territori diu que mantindrà “el diàleg amb tothom”

Segons han explicat fonts del Departament de Territori a l’ACN, el projecte està en fase de redacció. Asseguren que l’actuació respon a una “demanda” del territori i que s’ha treballat i concertat conjuntament amb els consells comarcals del Berguedà i el Solsonès, així com amb els ajuntaments per on passa la carretera. També que s’han fet reunions tècniques amb els ens locals i els veïns per explicar-lo.
Davant de la queixa, insisteixen en la seva voluntat de mantenir “el diàleg amb tothom, ajuntament i veïns” per tal de donar les explicacions “necessàries i informar amb la màxima transparència sobre el projecte”.

X