L’Ajuntament de Berga refinançarà el seu deute per reduir les quotes, poder invertir més i liquidar-lo el 2032

Avui l’Ajuntament de Berga aprovarà refinançar el deute fins al 2032, si no hi ha un daltabaix d’última hora, al ple extraordinari d’aquest dilluns al vespre. Després de mesos negociant les condicions del refinançament amb bancs, ara el Ministeri d’Assumptes Econòmics exigeix al govern que passi el refinançament per ple. I la proposta que hi porten és pagar els més de 6,4 milions que encara es deuen en 10 anys.
[ACTUALTIZACIÓ 20.05h] La proposta s’ha aprovat al ple amb els vots a favor de la CUP i ERC. L’oposició (Junts per Berga i PSC) hi ha votat en contra. Ara el ministeri haurà de donar-hi el vistiplau.
Per als dos primers (2022 i 2023), l’Ajuntament vol una carència per a la part del deute que correspon als crèdits ICO de l’Estat. Això vol dir que ni el 2022 ni el 2023 es pagarà un sol cèntim d’aquesta porció del deute. El canvi és rellevant perquè, sense el refinançament, l’Ajuntament hauria de pagar 2,4 milions d’euros el juny del 2022 i la mateixa quantitat al cap d’un any. Els ICO corresponen a uns 4,8 milions del deute actual, però hi ha més diners pendents de liquidar, ja que el 2019 l’Ajuntament va aprovar ajuntar, en una mateixa bossa i en un acord amb un mateix banc, tots els diners que s’havien de tornar. Això explica que el deute total actual pugi a 6,5 milions i que, malgrat tenir una carència de dos anys per als ICO, tant el 2022 com el 2023 es liquidarà part del deute perquè es pagaran diners que es deuen d’altres carpetes.
L’alcalde de la ciutat, Ivan Sánchez, i el regidor d’Hisenda, Marià Miró, han explicat en roda de premsa que l’objectiu del refinançament és tenir més diners per invertir en la ciutat. Amb tot, tots dos han recalcat que l’objectiu continua sent acabar amb el deute a 0, però sí que s’obren a dilatar el retorn en el temps per poder-ho fer en quotes que suposin una càrrega menys gran per a les arques municipals.
Ivan Sánchez ha recordat que el 2015 el govern de la CUP es va trobar 18,8 milions de deute, als quals s’havia de sumar dos milions més de deute encobert, que eren factures pendents de pagar a proveïdors des de feia anys i crèdits que per Inberga Tur. “L’Ajuntament estava a l’UCI i ara potser podem dir que continua malalt, molt malalt, però pot anar-se’n a planta”, assegura.
Lligats al Pla d’Ajust fins al 2032
Un dels maldecaps del govern en els últims anys ha estat el Pla d’Ajust, que entre altres coses impedeix augmentar el patrimoni municipal fins que se saldi el deute que hi ha amb l’Estat pel fa als ICO. “És una llosa”, ha reiterat el regidor Miró. Ara aquesta llosa té números d’existir fins al 2032, tot i que el regidor d’Hisenda apunta que “potser arriba el moment que es pot amortitzar”, és a dir, pagar la part que queda de cop.
A priori, està lligat al Pla d’Ajust deu anys més hauria d’afectar directament a temes com la gestió de la residència Sant Bernabé. En els últims mesos, el govern ha dit que confiava sortir del Pla d’Ajust aquest estiu, fet que faria possible comprar l’acció necessària per encaixar a la normativa la gestió del centre per part d’una empresa que, d’entrada, és aliena a l’Ajuntament.
Doncs bé, ara sembla que l’escenari ha canviat. L’alcalde ha explicat que els serveis de Política Financera de la Generalitat fa mesos que assessoren l’Ajuntament per trobar una solució al respecte i asseguren que és possible comprar una acció esquivant el Pla d’Ajust. Segons ha apuntat Sánchez, la compra d’una acció es podria fer pagant una part de les despeses amb proveïdors de Sumar, tot i que ha matisat que s’estan explorant totes les vies i que encara no hi ha una decisió presa.
Això sí, l’alcalde ha admès que la via Sumar és una opció que agrada al govern perquè, en aquests mesos de 2021 de gestió per part de l’empresa pública, “l’encomana està anant bé i la residència funciona molt bé”.