L'Ajuntament de Berga instal·larà més càmeres al carrer del Balç i al Mossèn Huch

L'alcalde, Ivan Sánchez, ha confirmat a l'Aquí Berguedà que ara mateix aquest és el punt que concentra més queixes veïnals pel que fa a incivisme i drogues

L’Ajuntament de Berga té al cap reforçar la videovigilància al carrer del Balç i al mossèn Huch. “És una de les zones que concentra més problemàtiques de la ciutat, tant pel que fa a incivisme com pel que fa a les drogues”, ha admès en declaracions a l’Aquí Berguedà l’alcalde, Ivan Sánchez, que també ha recordat que “els veïns reclamen obertament un reforç de la vigilància”. Instal·lar-hi noves càmeres serà la següent fase de la batalla.

L’alcalde recalca que no vol “convertir Berga en un Gran Hermano”, però sí que reconeix que les càmeres que des de fa poques setmanes tornen a estar operatives en diferents punts del barri vell estan donant els seus fruits. De fet, el mateix ajuntament ha publicat a les xarxes socials imatges de ciutadans a qui les càmeres han enxampat passejant el gos sense recollir els seus excrements o deixant la brossa al mig del carrer. L’alcalde assegura que “ara mateix és l’única manera de revertir la situació”. Afegeix, això sí, que també cal fer pedagogia, tot i que reconeix que fins ara les accions que s’han fet en aquesta línia no han tingut grans resultats.

Podria ser il·legal

Sánchez apunta que no tenen cap intenció de fer pública la identitat de les persones que comenten la infracció, sinó de fer visible que s’està posant l’ull en aquestes conductes per intentar que les càmeres facin efecte dissuasiu. Ara bé, el doctor en Dret i expert en Comunicació Digital Borja Adsuara  adverteix que l’Ajuntament no pot utilitzar les càmeres per perseguir l’incivisme. Ho ha dit aquest divendres al programa Planta Baixa de TV3: “Només es poden captar imatges per motius de seguretat i encara és pitjor difondre-les a les xarxes. Nosaltres segur que no, però a Berga hi haurà molta gent que l’ha reconegut, sigui per la samarreta o pel gos. I això pot atemptar contra la imatge i l’honor d’una persona”.

Adsuara alerta que “la norma bàsica és que la nostra imatge no es pot captar sense el nostre consentiment” i que les úniques excepcions tenen a veure amb el trànsit i la seguretat. Per tot plegat apunta que, si s’utilitzen les càmeres per perseguir l’incivisme, “estem arribant als extrems del govern xinès”. Ara bé, el doctor en Dret reconeix que l’Ajuntament té les de guanyar perquè l’Agència Catalana de Protecció de Dades, l’encarregada de perseguir les accions que atempten contra la imatge i l’honor d’una persona, no pot multar administracions públiques. Segons diu, l’organisme només pot sancionar persones i empreses, però en el cas d’un ajuntament només pot fer una advertència.

El sergent de la Policia Local reivindica la utilitat de les càmeres

El sergent en cap de la Policia Local, Jaume Hernández, ha explicat a l’Aquí Berguedà que el barri vell fa anys que té càmeres, però la majoria estaven espatllades i les que quedaven eren molt velles i oferien imatges amb molt poca resolució. Ara s’han renovat totes i s’han reforçat zones que, amb les dades dels serveis que ha fet la policia en els últims anys, quedava clar que necessitaven un reforç. En concret, se n’han instal·lat tres de noves: una al carrer Balmes, una altra a la plaça Sant Joan i una tercera (la més potent de totes) a la plaça de Sant Pere. A banda també n’hi ha en diversos punts del carrer Major, a la plaça Sant Ramon, a la Doctor Saló i al carrer Mossèn Huch.

Això sí, el sergent en cap de la Policia assegura que encara hi ha molts punts descoberts a la ciutat. Defensa que les càmeres són una bona eina per dos motius: perquè fan efecte dissuasiu i eviten conductes delictives; i perquè són de gran utilitat quan cal perseguir algú que ha delinquit. Hernández, més que en el tema de l’incivisme, ho focalitza en l’apartat dels delictes, tot i que reconeix que, per investigar qui ha abocat brossa on no toca també són eficients. “És com tenir un agent al carrer en tot moment. Si rebem una denúncia és fàcil identificar qui hi ha al darrere”, assegura.

Sobre les càmeres noves, la del carrer Balmes és singular perquè té lector de matrícules: “No s’utilitza per controlar qui entra i qui no a la zona, sinó per prevenció: Si tenim un delicte al barri vell i qui l’ha fet fuig en cotxe, és molt probable que per entrar a la zona hagi passat pel Balmes i que l’acabem enxampant si revisem la relació de matrícules”. A la plaça Sant Joan se n’hi ha posat una de convencional, ja que és un punt on se solen produir aglomeracions de persones de nit. I la de la plaça de Sant Pere és la càmera més potent de la ciutat i permet tenir controlats tots els racons de la plaça en tot moment.

X