Més del doble de famílies del Berguedà que l’any passat s’interessen per les beques per a estudis postobligatoris

La consellera d'Ensenyament, Araceli Esquerra, ho atribueix a la precarització laboral i els ERTO que ha propiciat la pandèmia

El nombre de consultes per obtenir beques per cursar estudis postobligatoris a l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Berguedà ha augmentat un 141%. Fins al 15 de setembre, s’hi han atès 554 consultes quan en el mateix període de l’any passat van ser 229. Aquest nombre de consultes fins a mitjans de setembre ja és superior a les 536 que hi va haver el 2020, en tot el període, fins al 14 d’octubre, quan es va acabar el termini per demanar-les.

L’Oficina Jove del Consell Comarcal del Berguedà, que s’encarrega d’informar, donar suport i ajudar a fer la tramitació d’aquestes beques, també ha registrat un creixement del nombre de beques generals tramitades. Fins al 15 de setembre d’enguany han estat 305 mentre que el 2020 van ser 177. Això suposa un 72% més. També s’han demanat més beques d’equitat: 123. Fa un any van ser 84, de manera que hi ha hagut un 46% d’increment.

Tot i que encara no són xifres definitives perquè no s’ha acabat el termini per demanar les ajudes, marquen una tendència clarament a l’alça tal com ha posat de manifest la consellera d’Ensenyament, Araceli Esquerra. I ho atribueix a l’actual situació de pandèmia. Esquerra ha manifestat que aquest augment “és fruit de la precarització del mercat laboral. Arran de la covid-19, hi ha pares que han quedat en situació d’ERTO. Això ha fet que creixi el nombre de peticions de beques per als estudis dels fills”. En aquest context, les beques han esdevingut “una eina molt bona per a les famílies que actualment necessiten més ajuda”. La consellera Araceli Esquerra ha fet valdre la feina que fa el Consell Comarcal del Berguedà per facilitar la tramitació d’aquestes beques.

Beques generals i d’equitat

A grans trets, l’Oficina Jove del Consell Comarcal del Berguedà està tramitant dos tipus de beques. La general que atorga el Ministeri d’Educació. La pot demanar tothom que cursi estudis postobligatoris com  batxillerat, cicles formatius o estudis universitaris.

També existeixen  les beques d’equitat. Aquestes les atorga la Generalitat i només es pot demanar per estudis universitaris sempre que es cursin en centres propis d’universitats públiques de Catalunya. I serveix, principalment, per obtenir una reducció de la matrícula.

Fins el 15 de setembre, l’Oficina Jove també ha tramitat 3 beques de necessitat especial i ha registrat 30 tràmits no finalitzats. Es tracta de tràmits que es comencen però que no es finalitzen perquè, per exemple, falten dades. En aquests casos, la persona interessada completa ella mateix la petició quan disposa de tota la informació requerida. En el mateix període del 2020, es van fer un total de 55 tràmits no finalitzats.

Per la seva banda, Abel Garcia, conseller de Joventut s’ha declarat “molt satisfet de ser un punt de referència per donar aquest servei, que arriba directament a joves berguedans”. Garcia ha agraït “la tasca de l’equip tècnic. La seva expertesa i experiència, fa possible que el Consell ofereixi serveis públics de qualitat i assolim les fites i resultats que a dia d’avui tenim”. Ha recordat que “al mateix temps, també donem compliment a un dels compromisos marcats al Pla Comarcal de Joventut

Cal demanar cita prèvia

Les persones interessades a sol·licitar aquesta beca han de demanar cita prèvia trucant al 93 821 35 53. Necessiten una foto o fotocòpia del DNI dels membres de la unitat familiar, el número de compte de l’estudiant, el carnet de discapacitat i família nombrosa en el cas que se’n tingui, el contracte del pis si l’estudiant resideix fora de casa durant el curs i els ingressos anuals bruts dels autònoms en cas que hi hagi algun membre de la família que ho sigui.

La tramitació es fa a l’Oficina Jove del Berguedà -situada al carrer de Pere III, número 5 baixos de Berga- de les 8 del matí a les 3 de la tarda de dilluns a divendres. I també les tardes de dilluns i de dijous de 4 a 6 de la tarda.

Les beques per estudis no universitaris es poden sol·licitar fins al 30 setembre mentre que les universitàries fins al 14 d’octubre.

X