Joan Urrea, del Forn l’Espurna de Berga, finalista del concurs de pans de pagès de Catalunya

El seu pa va ser seleccionat a l'estiu entre 30 aspirants d'arreu del país i aquest cap de setmana ha disputat la final contra quatre flequers més

El pa de pagès que fa Joan Urrea, al Forn l’Espurna de Berga, és un dels millors de Catalunya. Així ho ha decidit el jurat del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2021, que ha escollit el pa del Forn l’Espurna com un dels cinc finalistes entre els 30 que aspiraven a la distinció.

El guanyador del concurs ha estat Andreu Galceran, de Cal Mosso de Vilassar de Dalt. Amb només 36 anys, Garceran representa la sisena generació de la fleca de Cal Mosso, fundada el 1838. Com a guanyador, s’emporta un premi en metàl·lic de 2.000 euros i una placa acreditativa com el Millor Pa de Pagès Català 2021.

A banda del guanyador, els altres finalistes van ser el berguedà Joan Urrea, del Forn l’Espurna, els germans Pàmies del Forn Sistaré 1910 de Reus, Marc Padró del Forn Padró de Barcelona i Anna Valls de la Fleca i Pastisseria E. Valls de Sabadell.

Els cinc finalistes van competir per guanyar en la gran final, que es va disputar a l’Auditori Convent dels Caputxins de Figueres, a l’Alt Empordà. Abans van haver de passar una fase eliminatòria, al juliol, a l’Escola de Flequers Xavier Vilamala de Barcelona. A l’eliminatòria hi van participar 30 flequers i el pa de l’Espurna va ser un dels cinc seleccionats per a la final.

A la final, els jurats van haver de valorar els pans a partir d’un tast a cegues que es fixava en aspectes com el color, l’aroma, el sabor, la cocció, el pas i la conservació del pa durant 24 hores. Cada membre del jurat valora del 0 al 10 cadascun d’aquests apartats per acabar tenint una puntuació final.