Berga ja ha tret al carrer tots els desfibril·ladors que hi havia en edificis municipals

El del camp de futbol continua dins el recinte, però a l'exterior, de manera que no caldrà que els vestuaris estiguin oberts per utilitzar-lo

Els desfibril·ladors del Teatre Municipal, el Pavelló de Suècia i el camp de futbol de Berga ja no són dins els edificis, sinó a l’exterior. La brigada de l’Ajuntament i l’entitat De tot cor han reubicat els últims DEA que quedaven dins edificis públics.

Fins ara, el fet que fossin a l’interior d’equipaments feia que, si els llocs quedaven tancats, no es podien utilitzar. Amb el del camp de futbol continuarà passant, perquè el DEA és a l’exterior, però dins el recinte del camp. Ara bé, fins ara el desfibril·lador estava dins els vestuaris amb el perill que comportava que, quan fes falta, estiguessin tancats. Ara s’ha instal·lat just a l’entrada dels vestuaris, a l’exterior, i podrà ser utilitzat sempre que el camp estigui obert.

El regidor d’Esports, Isaac Santiago, ha matisat a l’Aquí Berguedà que “de dilluns a divendres està obert cada tarda perquè hi ha entrenaments, els matins també ho sol estar per manteniment i els caps de setmana es juguen els partits, de manera que l’únic moment en què no es podrà fer servir serà de nit”. Això sí, el govern municipal ho veu com “un primer pas” i assegura que treballaran per “o posar-ne un altre a l’exterior o moure l’actual a una zona propera però accessible, tant si el camp està obert com tancat”.

Actualment, la ciutat de Berga disposa de 12 desfibril·ladors externs automàtics. 8 d’aquests aparells depenen de l’Ajuntament i 4 més han estat adquirits i gestionats per farmàcies, però són d’accés públic permanent, ja que les farmàcies els han instal·lat a l’exterior. Els dotze desfibril·ladors de Berga són aquests:

 1. Santuari de Queralt – A l’entrada de la botiga de records
 2. Vehicle de la Policia Local – DEA mòbil
 3. Plaça de Sant Pere – Entrada de l’Ajuntament de Berga
 4. Plaça de Sant Joan – Entrada del Casal Cívic de Berga
 5. Teatre Municipal – Al costat de l’accés principal
 6. Pavelló de Suècia – Accés principal
 7. Camp de futbol municipal – Accés als vestidors  
 8. Pavelló d’Esports – Accés inferior del Pavelló Vell
 9. Farmàcia Álvarez – Carrer Gran Via, 28
 10.  Farmàcia M. Cosp – Passeig de la Pau, 55.     
 11.  Farmàcia Badia – Passeig de la Indústria, 23
 12.  Farmàcia Saz – Avinguda del Canal Industrial, 14-16

La cardioprotecció

Un espai cardioprotegit és el resultat d’una planificació específica i la dotació dels recursos adequats que permetin dur a terme les intervencions integrades en la cadena de supervivència. Això significa que, a banda de disposar d’una xarxa de desfibril·ladors ubicats en espais de gran concurrència de persones que permetin aconseguir que el temps transcorregut entre la detecció de l’aturada i la primera descàrrega del DEA sigui inferior a 5 minuts, també és necessari impulsar accions de formació en reanimació cardiopulmonar de les persones actuants (les primeres persones que intervenen) segons els estàndards del Consell Europeu de Reanimació, la formació i la informació a la ciutadania i l’accés públic a la desfibril·lació.

A Berga, l’entitat De tot cor apunta que, per garantir una ciutat totalment protegida, calen dos desfibril·ladors més: un a la serra de Casampons i un altre, a la Valldan. Amb aquests dos aparells, qualsevol punt de la ciutat tindria un DEA a menys de cinc minuts.

Sessions formatives

Una altra de les accions realitzades ha estat la formació i divulgació en suport vital bàsic i utilització del desfibril·lador adreçat a la població general i al personal municipal de l’Ajuntament de Berga que desenvolupa tasques d’atenció al públic. El passat divendres, 1 d’octubre, els membres de l’associació De tot cor van impartir una sessió formativa al Pavelló de Suècia per posar en pràctica els coneixements adquirits prèviament a través d’una sessió telemàtica.

La Policia Local també ha cursat la formació mitjançant una sessió feta el març en què van participar 22 agents. Un dels vehicles del cos policial compta amb un DEA per poder utilitzar-lo en cas d’urgència.