Els Minyons de Terrassa, convidats de luxe per al retorn a plaça dels Castellers de Berga

Serà el 6 de novembre a la Diada Xavi Batriu Sibila, que la colla berguedana vol dedicar al jove casteller que va morir el 2020 en un accident

Els Castellers de Berga ja tenen convidat per a la Diada Xavi Batriu Sibila, la jornada del retorn a plaça de la colla berguedana després de la pandèmia. L’entitat de Berga farà d’amfitriona dels Minyons de Terrassa, una de les millors colles del país amb la qual Xavi Batriu tenia vincles d’amistat. Tot plegat serà el 6 de novembre, a la plaça de Sant Pere de Berga, gairebé dos anys després de l’última actuació dels berguedans abans de l’aturada forçosa per la Covid-19.

En roda de premsa, el president dels Castellers de Berga, Ignasi Ballús, i el cap de colla, Ramon Prat, han explicat que l’anunci de la diada ha fet d’accelerador als assajos. “Els precedents ens diuen que, si no hi ha un objectiu a curt termini, costa molt més atraure gent als assajos”, ha confessat Ramon Prat, i ha afegit que en les últimes setmanes el nombre de persones implicades en els assajos ha anat creixent. Ara mateix ronden la vuitantena de membres més o menys habituals en assajos, encara són lluny dels números d’abans de la pandèmia, però també esperen que a la Diada Xavi Batriu Sibila “hi haurà molta gent que s’acostarà a donar un cop de mà pel que suposa la jornada”.

En aquest darrer aspecte, el cap de colla ha reiterat que “tothom serà benvingut” i “a tothom li trobarem un lloc”, però ha demanat a les persones que mai hagin fet castells que, en la mesura del possible, s’acostin a algun assaig abans de la jornada. Per incentivar l’assistència als assajos (cada dimarts i cada divendres), els divendres es fa un sorteig entre tots els assistents.

A banda, divendres 5, el dia de l’assaig general per a la Diada Xavi Batriu Sibila, la colla oferirà un sopar amb concert del grup berguedà Esperit de Vi, al Cine Catalunya.

El pla de la Diada Xavi Batriu Sibila

L’endemà, dissabte 6, els Castellers convoquen tots els membres i castellers al Cine Catalunya, a les 4 de la tarda. Després hi haurà una cercavila fins a la plaça de Sant Pere, on a les 5 de la tarda començarà la diada. “Es preveu que sigui una diada ràpida i àgil, ja que els castells que s’hi portaran no solen requerir gaires intents”, ha dit el president, Ignasi Ballús.

Acabada l’actuació, l’activitat es traslladarà al Cine Catalunya, on hi haurà sopar i concert de Miquel del Roig i Pirat’s Sound Sistema per tancar la jornada.

Aturada per festes, però sense temps per badar gaire

El cap de colla ha explicat que els Castellers de Berga s’aturaran unes setmanes per Nadal, però serà un període molt més curt que habitualment. El motiu és que la temporada vinent comença més d’hora: el 30 de gener, a Valls. S’hi celebren les Festes Decennals, que com el nom indica se celebren cada deu anys. S’havien de fer el 2021, però la pandèmia ho va fer impossible. I hi ha convidades totes les colles castelleres del país.

Els Castellers de Berga hi són convidats i tenen intenció de ser-hi. “Serà una jornada molt especial perquè, per a moltes colles, serà la primera vegada que tornen a actuar després de la pandèmia”, ha dit Ramon Prat. Però per arribar-hi preparats, convé mantenir el ritme. I per això la idea és que el ‘tancat per festes’ sigui més efímer que mai al Cine Catalunya aquest Nadal.

X