“Amb les mans que tenim a l’ajuntament i el temps que disposem, a vegades hem de triar entre els informes que ens diuen que s’hauria de licitar o bé tirar per una contractació més ràpida amb informe desfavorable“. Ho va dir dijous al ple de novembre el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, per justificar que la contractació de la direcció d’obres de la reforma de la teulada del pavelló havia seguit el procediment d’un contracte menor, malgrat que l’oposició alertava que no ho era i que, com a tal, havia d’haver passat per un procés de licitació que hauria allargat els terminis d’execució.
L’Aquí Berguedà ha publicat una notícia aquest divendres al matí que relatava l’estira-i-arronsa que hi va haver al ple de dijous. L’article associava el debat a la contractació de l’obra, que va passar per concurs públic, i no pas a l’encàrrec de la direcció d’obres, que és el que el govern ha tramitat com a contracte menor i al que realment es referia la discussió entre govern i oposició. La realitat és aquesta: l’Ajuntament va adjudicar les obres per concurs públic, tal com estipula la llei, però va externalitzar la direcció de les obres com a contracte menor, malgrat els informes tècnics desfavorables.
I això últim és el que va fer que, des de l’oposició, el regidor del PSC, Abel Garcia, retragués al govern una mala praxi. Garcia va assegurar al ple que la direcció d’obres no pot ser entesa com un contracte menor perquè vincula l’Ajuntament amb el director d’obres extern durant més d’un any. I per això, el regidor socialista defensava que calia haver fet una licitació, molt més llarga i feixuga que la contractació que va fer l’Ajuntament.
Des del govern, el regidor d’Urbanisme va defensar que davant la manca de personal i la urgència d’obres com la intervenció en la teulada del pavelló, l’executiu intenta decantar-se sempre que pot pel camí més ràpid: “Què fem? Esperem unes setmanes o mesos a fer aquesta licitació o fem aquesta contractació més ràpida perquè tirin endavant les obres? Doncs aquest equip de govern a vegades decideix tirar endavant per aquestes contractacions més ràpides“.
El regidor Garcia va insistir que el govern tendeix a “convertir la contractació menor en crònica” i va assegurar que es tractava d’un moviment “il·legal”. Per evitar nous episodis, el socialista va demanar al govern més previsió per poder treure a concurs les direccions d’obres, seguint els terminis més llargs que marquen els concursos públics. Però el govern li va replicar que no és una qüestió de previsió, sinó de manca de personal i de necessitat d’intervenció: “A ningú li agrada veure informes desfavorables, però és la manera que tenim de tirar endavant les obres amb el poc personal que tenim per fer les contractacions”.
Abel Garcia va replicar que la contractació pública no és una decisió política, sinó un tràmit que fixa la llei, i les decisions legals -va dir- hi són per complir-les. El regidor del PSC va insistir que s’estan encarregant obres de manera irregular. Però la discussió va entrar en un cul-de-sac. Des del govern, Aleix Serra va continuar insistint que les contractacions es fan el millor possible i que li sembla “una falta de respecte cap als tècnics” que es digui el contrari, després de la feina dels últims mesos per tirar endavant actuacions.
L’Oficina Antifrau demana informació sobre els convenis entre l’hospital i el CatSalut
A finals d’octubre, l’Oficina Antifrau de Catalunya va demanar informació a l’Ajuntament de Berga sobre els convenis signats entre l’Hospital Sant Bernabé i el Servei Català de la Salut (CatSalut) des del 2016 fins a l’actualitat. Ho va exposar en el mateix punt de l’ordre del dia del ple de novembre el portaveu de Junts per Berga, Ferran Aymerich, que va demanar al govern si calia preocupar-se, ja que durant bona part d’aquests cinc anys qui ha signat els convenis ha estat el patronat que implica a membres de tots els grups municipals.
L’alcalde, Ivan Sànchez, va aclarir que els serveis tècnics no han detectat cap irregularitat que hagi de fer patir l’Ajuntament. El consistori, diu, es limitarà a enviar la informació que li sol·licita l’Oficina Antifrau i confia que no hi hagi cap més interpel·lació per part de l’òrgan. L’alcalde també es va disculpar amb els grups per no haver-los explicat la situació, tot i que va reconèixer que tenia previst fer-ho en el pròxim patronat, quan hagués recopilat tota la informació.
Sànchez va replicar així al socialista Abel Garcia, que va admetre que li havia sabut greu assabentar-se de la situació així i no perquè l’alcalde li hagués comunicat en persona. Garcia, això sí, també va treure ferro a l’assumpte: “Segur que tot plegat va més en el marc de saber com es gestionen algunes empreses públiques dependents de la Generalitat que no pas per investigar cap conveni amb l’ajuntament”.