La Fia-faia es farà amb mascareta i s’encendrà amb el foc de la Torre de Faia, el vestigi més antic de la festa

Veïns de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola faran relleus per dur la flama als dos pobles el 21 de desembre. Es farà servir per encendre les faies la nit de Nadal

Bagà i Sant Julià de Cerdanyola tornaran a viure la festa de la Fia-faia normalitzada després que les restriccions per la covid-19 obliguessin a fer-ne una versió reduïda el 2020. Enguany es recupera de forma simbòlica el vestigi més antic relacionat amb la festa: l’antiga torre medieval de Faia, datada de l’any 968 dC.

Els alcaldes de Bagà, Joan Oña, i de Sant Julià de Cerdanyola, Agustí Elias, ho han explicat aquest divendres en una roda de premsa de presentació de l’edició d’enguany de la festa.

També hi ha participat l’historiador i expert en la festa, Xavier Pedrals, i Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-faia. L’acte s’ha celebrat a l’ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola.

Enguany la Torre de Faia serà l’escenari on el dia que comença el solstici d’hivern, el 21 de desembre a les 15.00 h, s’encendrà un foc que transportaran persones de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. El foc es dipositarà dins d’unes làmpades que seran guiades per persones voluntàries dels dos municipis. Aquests faran relleus per transportar-lo a través de carreteres i camins i es calcula que de la torre de Faia fins a Bagà es trigarà una hora i mitja i fins a Cerdanyola unes tres hores.

La recepció del foc a Bagà es farà a la seu del parc natural del Cadí-Moixeró i es dipositarà a l’ajuntament. Per la seva banda, a Sant Julià de Cerdanyola el foc també romandrà a la casa consistorial fins al dia 24, quan es farà servir per encendre les faies.

La nit de Nadal es traurà la flama per encendre les faies a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. Es preveu que es cremin un miler de faies entre els dos pobles, el que suposarà un “espectacle únic”, segons ha detallat avui a la roda de premsa l’historiador Xavier Pedrals.

Els batlles han destacat que la incorporació de l’encesa de la flama de la Torre de Faia suposa “recuperar, simbòlicament, un element que havia format part de la festa en el seu dia”. En aquest sentit, han assegurat que aquest nou element servirà per “projectar la nostra festa”.

L’historiador i expert en la festa, Xavier Pedrals, ha destacat que enguany ha estat un any excepcional per la festa amb la celebració del Simposi Internacional de les Festes dels Solsticis als Pirineus que va tenir lloc el mes d’octubre a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, per la recuperació del format habitual d’abans de la pandèmia i per la incorporació de les novetats esmentades. “Estem molt il·lusionats i creiem que té futur”, ha dit Pedrals.

Per la seva banda Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-Faia ha exposat que “estem esperançats que aquest any sigui més o menys normal. A la crema a la placa es recomana que tothom vagi amb mascaretes. La baixada de Bagà serà igual que es feia cada any, però no es podrà passar pel pont de la Vila perquè s’està restaurant”.

Ureña ha afegit que “encendre el foc a la Torre de Faia serà una prova de foc per consolidar aquesta tradició”.

La flama de la Torre de Faia

L’historiador Xavier Pedrals, autor de la proposta avalada per l’Associació de la festa, ha explicat que la Torre de Faia “és des d’on es feia antigament la baixada dels fallaires”. Aquesta baixada de les torxes vegetals la presidien els Senyors de Faia.
Enguany s’encendrà la flama i es transportarà amb unes làmpades similars a les del foc del Canigó.

Xavier Pedrals ha explicat que aquesta novetat suposa “donar paper simbòlic a la Torre de Faia” alhora que s’inclou a la Fia-faia del segle XXI “una peça que havia estat sempre present a la festa”. L’historiador ha destacat que a data d’avui la Torre de Faia és la única resta antiga coneguda que es conserva fins ara de totes les falles del Pirineu.

Vint anys de canvis per potenciar la festa

Fa vint anys que Bagà i Sant Julià de Cerdanyola van començar a recuperar elements perduts per retornar a les arrels de la festa. Així l’any 2001 es va fer la baixada de falles; el 2002 s’hi va incorporar la música i la dansa, obra de la música berguedana Neus Simón; el 2003 es va afegir a la festa un toc de corn per convocar els fallaires i es va crear un premi de fotografia.

El 2010 va aconseguir el màxim reconeixement que una festa pot rebre a Catalunya: ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional. I el reconeixement internacional va arribar l’1 de desembre del 2015 amb la seva declaració com a Patrimoni de la Humanitat.

Justament aquest any s’escau el sisè aniversari de la declaració de les festes de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. La Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola té la particularitat que és la única que se celebra al solstici d’hivern.

La roda de premsa d’aquest matí ha deixat imatges poc usuals com els participants a la roda de premsa ajudant a confeccionar una faia.

Els horaris de la Fia-faia

La Fia-Faia se celebrarà el 24 de desembre. La sortida de fallaires de Bagà cap a la muntanya del Siti es farà a 17.30 h de la tarda. A les 18.00 h es tirarà un coet des del Siti i aleshores començarà la baixada des del Clos de Sant Julià de Cerdanyola.

A Bagà la baixada començarà a les 18.30 h i arribaran al nucli abans de les 19.00 h. A les dues poblacions es cremaran les torxes vegetals al so de la música de la festa. En acabat es repartirà el tradicional allioli de codony.

X