Les maces de la plaça confien ser comparsa aquest Corpus, però no saben res de l’aniversari presentat pels vestidors

L'aniversari anunciat pels vestidors contempla salts de Lluïment i de Patum completa amb maces vestides de ple i un sorteig públic per obrir algunes places a la ciutadania

El procés de creació de la comparsa de les Maces de Lluïment i Nit a la Plaça continua viu i, de fet, els membres de la futura comparsa confien que tot plegat pugui culminar abans d’aquest Corpus. Ho expliquen en un comunicat que han adreçat als mitjans de comunicació, arran de la presentació dels actes del 400è aniversari per part dels vestidors de plens.

En el comunicat, assenyalen que estan aprofitant la fase d’exposició pública dels estatuts del patronat de la Patum per aconseguir el reconeixement de la comparsa per part de l’Ajuntament. També apunten que, en diverses reunions celebrades aquest any, han rebut el compromís per part de l’Ajuntament de resoldre la situació de cara a la celebració de la Patum del 2022. I recalquen que sempre han buscat solucions de forma discreta i no pública “amb l’única finalitat de no perjudicar la festa i la seva execució”.

Les darreres informacions públiques sobre la divisió de l’actual comparsa en dues són de l’abril del 2019. Les maces i els vestidors van arribar a un principi d’acord per separar-se, amb l’aleshores alcaldessa, Montse Venturós, com a mediadora. L’acord es va presentar com “un primer pas” i fixava que els vestidors de plens mantindrien el control de les maces durant els passacarrers i el dia dels Quatre Fuets, i una nova comparsa s’ocuparia de les maces a la Patum de lluïment i a la completa.

No saben res de l’aniversari

Ara els membres de la futura comparsa surten al pas per expressar que confien poder culminar el procés abans de Corpus. I ho fan perquè alguns dels actes presentats pels vestidors de plens els afecten directament. És el cas dels salts de maces plenes per als salts de Patum de Lluïment i per a dos salts de Patum completa i el sorteig públic que es va anunciar ahir en roda de premsa per obrir algunes places a la ciutadania.

Les persones que gestionen les maces dels salts a la plaça no en saben res i veuen l’anunci com “un abús de poder disfressat de filantropia”. De fet, asseguren tenir “dubtes fonamentats de la rigorositat històrica de la celebració d’un quatricentenari amb els termes que es planteja per part dels vestidors de plens”. Per tot plegat, demanen a l’Ajuntament que hi posi remei i que “no deixi podrir més aquesta situació”.

La separació fallida del 1993

Les maces fa anys que aspiraven a funcionar autònomament. En la documentació antiga de la Patum, apareixien termes com “diables” (1922-1936) o bé la combinació de “maces y plens” o “comparsa de masses y plens”, que es va anar repetint fins als anys 70.

Però l’any 1993 hi va haver un primer intent de separació. En deixa constància el Llibre de la Patum, que es va estrenar just aquell any. Al full on signen tots els caps de colla, hi ha el nom de “Miquel Moya i Solé” com a responsable de la colla de les maces, separada de la dels vestidors de plens. Finalment, aquella signatura es va quedar en blanc, i en llapis, al costat de “vestidors de plens”, algú hi va afegir “…i maces”. A sota, hi va signar Josep Sobrevias.

Per a les maces, el document demostra que ja fa 26 anys hi va haver una separació de les comparses, però que finalment no es va portar a la pràctica.

El segon intent de separació, que ara podria culminar, va començar el 2017, durant la crisi interna dels vestidors de plens. Les maces es van trobar al marge de la gestió de la crisi, i passat el Corpus del 2017, es van reunir amb l’alcaldessa i amb la regidora de la Patum, Mònica Garcia. En aquella reunió, van deixar clar que els vuit titulars de la comparsa de les maces estaven determinats a començar un “procés de reconeixement oficial” i ja van presentar un primer esborrany del reglament intern.

Al cap de dos anys, es va arribar al principi d’acord amb el cap de colla dels plens, Joan Sala, però calia que els membres de la comparsa ratifiquessin l’acord. Ja en aquell moment no es donaven dates per culminar el procés. Ara, per primera vegada, les maces fan públic que tenen un compromís per part de l’Ajuntament de resoldre-ho abans de Corpus.

X