‘El passerell del Berguedà’, una melodia feta conte que busca mecenes per poder-se editar

La història narra el creixement d'en Pepito, un passerell que aconsegueix compondre la seva melodia, sobreposant-se a les burles i el menyspreu d'altres passerells i gràcies al suport del voltor Guillem

En marxa una campanya de micromecenatge al portal edita.cat per fer realitat ‘El passerell del Berguedà‘. Es tracta d’un conte infantil, escrit per la Meritxell Pubill i el berguedà Joan Peralba, amb l’objectiu de convertir-lo en una lliçó d’autosuperació i perseverança davant els obstacles.

El conte està ambientat a la Font Negra, un espai que “porta multitud de records d’infantesa” a Peralba. A banda, un dels protagonistes, el voltor, es diu Guillem, també en honor a Guillem de Berguedà, un personatge històric que Peralba admira. El llibre està escrit en llenguatge de signes i vol ser un homenatge de l’autora, Meritxell Pubill, a un dels seus compositors preferits, Beethoven, que va quedar sort i, tot i això, va compondre la Simfonia Núm.9, una de les seves grans obres.

El passerell del Berguedà‘ explica el procés de creixement que viu el Pepito, un petit passerell que lluita per compondre la seva melodia, sobreposant-se a les burles, el menyspreu i la discriminació d’altres passerells. Al final, el Pepito se’n surt gràcies al suport del voltor Guillem, que l’ajuda a creure en ell mateix i en les seves capacitats.

Una idea d’una alumna

El passerell del Berguedà‘ ara lluita per convertir-se en un conte editat, però fa temps que ja és una melodia. La va crear la Meritxell per regalar-li al Joan, que dies abans li havia explicat que sempre havia volgut tenir una melodia creada exclusivament per a ell. La Meritxell va fer la melodia i li va regalar al Joan pel seu aniversari. Més endavant, la va provar amb els seus alumnes, que la van aprendre ràpidament i la tocaven amb els seus instruments.

Al cap d’un temps, una alumna va preguntar a la Meritxell quina era la història de la melodia que els havia ensenyat. Li va respondre que no n’hi havia cap, que era una simple cançoneta, i l’alumna va contestar que “totes les cançons tenen una història”, suggerint-li a la mestra que se n’inventés una per a ‘El passerell del Berguedà‘.

Amb el temps, la Meritxell i el Joan van entomar el repte i van començar a construir una història per aquell passerell que, d’entrada, no era més que una melodia feta per una amiga i regalada al seu amic.

Necessiten 4.936 euros

Però per fer possible l’edició del llibre, la Meritxell i el Joan necessiten diners. I per aconseguir-ho, han llançat la campanya de micromecenatge al portal edita.cat. La campanya acabarà l’1 de maig i, per tant, encara queden 25 dies per fer aportacions. De moment (06/04), els autors del conte ja han recollit 615 euros, però tot just són un 12% del que necessiten (4.936 euros).

Cada mecenes hi pot aportar de 15 a 300 euros. Qui opti per fer el donatiu de 15 euros, a canvi rebrà un exemplar del llibre i un punt de llibre. Com més gran sigui l’aportació més llibres i punts de llibre entraran en la recompensa. A més, a partir dels 40 euros de donatiu, els autors ofereixen postals; a partir dels 85 €, aparèixer en els agraïments; i a partir dels 110 €, incorporar el logotip (en el cas d’empreses i entitats).

En cas que es pugui finançar el projecte i que, per tant, els autors recapten el que volen a través de mecenes, s’editarà el llibre i s’entregaran les recompenses a cada mecenes. Si, en canvi, no s’arriba als diners demanats, els autors retornaran totes les aportacions als seus mecenes i el llibre no s’editarà.

Si ‘El passerell del Berguedà’ veu la llum, cada exemplar tindrà 28 pàgines, en format 17 x 24 cm i amb tapa dura.

X