Junts per Berga alerta que fa més de 10 dies que l’aigua no arriba al santuari de Queralt

El principal grup de l'oposició recrimina que "amb el bon temps i la proximitat de la Setmana Santa i Sant Marc no es pot oferir aquest mal servei a autòctons i visitants"

Fa més de deu dies que no hi ha aigua a Queralt. Ho alerta en un comunicat el grup municipal de Junts per Berga, que lamenta que, com que no hi ha una instal·lació permanent que pugi aigua canalitzada al santuari, la zona depèn de la captació natural de la Font del Perdigall (Espinalbet). I això, ara, amb l’escassetat de pluges dels últims mesos, ha deixat sense aigua els entorns del santuari.

L’escena més evident que provoca la manca d’aigua és que els lavabos públics estan tancats. A banda, apunten que l’ascensor tampoc funciona. I recriminen que tot plegat necessita resoldre’s de manera imminent: “Amb el bon temps, la Setmana Santa i la proximitat de la festivitat de Sant Marc, Berga no pot oferir aquest mal servei a autòctons i visitants, perquè no s’ho mereixen, ni donar aquesta mala imatge de ciutat. Cal aigua, lavabos oberts i ascensor en funcionament. És el mínim que podem demanar”.

El govern va prometre una persona al santuari a partir de la primavera

Ferran Aymerich el portaveu de Junts recorda l’anunci que va fer l’equip de govern al mes de febrer passat. “Es van comprometre a dotar d’una persona el santuari per tal de poder obrir l’ascensor els caps de setmana a partir de la primavera. Som a les portes de Setmana Santa, i han tornat a incomplir la seva paraula”, critica Aymerich.

Per posar-hi remei, Junts per Berga demana al govern que treballi per bombar aigua de la xarxa pública de Berga o bé construir un gran dipòsit soterrat que reculli les aigües pluvials, o bé les dues opcions a la vegada: “S’ha de posar sobre la taula diferents possibilitats i estudiar-ne els costos”.

La solució dels últims anys: cisternes d’aigua

També des de JxB, la regidora Dolors Rial comenta que, en altres ocasions, s’ha solucionat cisternes d’aigua: “Quan ha calgut, se n’hi han pujat periòdicament i s’han omplert els dipòsits que té el santuari, segons les necessitats. Ara, tocaria fer el mateix, a les portes d’un cap de setmana que es preveu concorregut”.

Un problema d’aigua endèmic

L’any 2016, es va substituir una canonada de fibrociment, que es trobava en mal estat, per una de polietilè, al llarg del Camí de l’Aigua. Aquests treballs van permetre la canalització de l’aigua de la Font del Perdigall al dipòsit de Sant Joan i la del dipòsit de Sant Joan a Queralt.

Però l’arribada d’aigua depèn del règim de pluges i, tot i les obres de 2016, de tant en tant hi ha hagut manca d’aigua a Queralt. Va passar a finals de 2017, a principis de 2018, l’estiu 2021 i ara una altra vegada.

El resultat: no hi ha aigua per a les cisternes dels lavabos públics, ni per als dos pisos de l’església, ni per al servei de bar i restaurant, ni per a feligresos, esportistes, visitants ni excursionistes, i tampoc per regar els petits jardins.