Avià destina 20.000 euros a ajuts per rehabilitar habitatges del nucli antic

L'objectiu és dinamitzar la zona i augmentar l’oferta de lloguer social i per a joves

L’Ajuntament d’Avià destina 20.000 euros del pressupost a una línia d’ajuts per rehabilitar habitatges al nucli antic del poble. L’objectiu de les subvencions és dinamitzar la zona i augmentar l’oferta de lloguer social i per a joves. Per aquest motiu, els ajuts no són extrapolables a altres zones del municipi i només es donaran per rehabilitar cases del nucli històric.

L’Ajuntament va encarregar un estudi del barri vell per obtenir una radiografia real de l’estat actual de l’habitatge al poble i, en el marc de les conclusions de l’informe (que ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona), s’ha decidit convocar aquesta línia d’ajuts per a l’adequació i millora de les condicions d’habitabilitat i accessibilitat d’habitatges desocupats al casc antic.

Les subvencions per arreglar habitatges al nucli antic del municipi es poden tramitar fins al 30 de desembre de 2022 i l’Ajuntament d’Avià hi destina inicialment 20.000 euros.

Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, apunta, però, que aquesta quantitat inicial es podria incrementar si les peticions són moltes. “Aquests 20.000 són per començar a treballar en matèria d’habitatge a Avià, però no tanquem la porta que, si anés bé, faríem una modificació pressupostaria i s’hi destinarien més diners”, aclareix.

Menys pisos construïts a partir del 2007

El document del programa d’actuació municipal mostra que la dinàmica del mercat de l’habitatge dels últims anys a Avià apunta a un descens del nombre d’habitatges construïts des de l’any 2007 i alhora, des de 2013, s’observa que el preu mitjà del m2 de compravenda és força inferior en comparació amb les dades provincials i del conjunt de Catalunya, tot i que lleugerament superior a les dades comarcals.

Els col·lectius socials del municipi amb més necessitats en matèria d’habitatge són la població jove i la gent gran. Els joves tenen problemes d’emancipació per motius econòmics i la gent gran per les condicions d’accessibilitat i mobilitat.

Per altra banda, la ubicació del poble, la proximitat amb la capital de comarca, Berga, el nivell socioeconòmic dels habitants d’Avià i les seves polítiques reconegudes en sostenibilitat ambiental fan del municipi un lloc ideal per poder-se establir.

Molts deures per a l’Ajuntament

El programa d’actuació municipal de l’habitatge a Avià deixa palès que l’Ajuntament ha de treballar per facilitar l’accés a l’habitatge i fer polítiques d’habitatge en concertació amb altres administracions.

Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Avià ha decidit promoure subvencions destinades a incentivar l’adequació d’habitatges buits del casc antic d’Avià i fomentar les condicions d’habitabilitat i accessibilitat d’aquests habitatges amb la finalitat de per poder-los destinar a lloguer, mitjançant el Programa de Borsa d’Habitatge Social de l’Ajuntament d’Avià, gestionat per l’Oficina d’Habitatge del Consell Comarcal del Berguedà.

A través d’aquestes subvencions es podran finançar obres de reforma i posar al dia els habitatges buits del casc antic d’Avià. D’aquesta manera, es pretén fomentar el mercat de lloguer d’habitatges, es promourà l’habitatge de lloguer a preu assequible i es reduiran les situacions d’habitatges buits.

Podran ser beneficiaris d’aquestes subvencions les persones físiques o jurídiques propietàries d’habitatges buits situats a Avià que facin obres d’adequació per millorar l’habitabilitat o l’accessibilitat de l’habitatge, amb la condició que assumeixin el compromís d’incorporar-los a la borsa d’habitatge social per un període de cinc anys.

Les bases de la subvenció es poden consultar al web de l’Ajuntament d’Avià. Patrocini Canal, alcaldessa d’Avià, ha animat la gent d’Avià a rehabilitar els pisos buits del nucli antic: “Són pisos que estan tancats, i al final amb aquest ajut hi podran donar un aire nou i no cauran a trossos, cosa que es converteix en un problema per a propietaris i ajuntaments”.

X