Berga estira la Patum i programa propostes relacionades amb la festa durant tot el maig

De moment, s'ha anunciat un seguit d'activitats per tot el maig, però la comissió impulsora assegura que hi ha propostes per estirar la idea a la tardor

‘Patum tot l’any’. El títol del programa ja és una declaració d’intencions. L’Ajuntament de Berga i una comissió formada per activistes, comparses i grups polítics han impulsat un programa per omplir la ciutat d’activitats culturals relacionades amb la Patum més enllà dels cinc dies de Corpus. De moment, han fet públic el pla que tenen per al mes de maig, però asseguren que sobre la taula hi ha idees per estirar la programació després de Corpus.

D’entrada, i tal com ha detallat en roda de premsa la regidora de Patum, Roser Valverde, aquest maig ja hi ha una desena d’activitats programades. Dissabte 7 s’enceta el programa amb la projecció de ‘Les Patums del Simonet‘, al Cinema Patronat, a les 6 de la tarda, amb la coorganització de l’entitat que gestiona l’espai, 9,5 mm Grup Internacional Cinematogràfic. L’endemà, diumenge 8, hi haurà un taller de treballs manuals de Patum a la plaça Mossèn Huch, d’11 a 14 h, on els participants podran fer una maça, l’espasa dels Turcs o les castanyoles dels Nans Vells. En aquest cas, qui coorganitza amb l’Ajuntament són els Castellers de Berga.

La setmana següent, dissabte 14, hi haurà un salt de Patum amb cobla a la plaça de Sant Pere, a les 20 h, que consistirà en instrumentalitzacions per a cobla de les músiques patumaires a càrrec de la Cobla Berga Jove. Dissabte següent, el 21, el Teatre Municipal acollirà un concert de Patum amb la banda de l’Escola de Música i la Closca Teatre.

I l’última setmana de maig es tancaran els actes amb una lectura de poemes i fragments de Jordi Cussà a càrrec d’Anònim Teatre, amb un tast de cerveses maridat amb menjar d’El Forn. Tot plegat serà a la plaça del Forn, a les 20 h, coorganitza El Forn Intramuralla i l’activitat s’haurà de fer amb reserva al telèfon 637.351.206 (25 euros/persona).

Dissabte 28, les associacions de veïns del Capdamunt de la Vila, el Carrer Major, la plaça de Sant Pere, Sant Ramon, la Pietat i Quatre Barris i la Federació Catalana de Catifaires organitzen una elaboració d’una catifa de Corpus. Serà durant tot el matí a la plaça de Sant Pere. El mateix dia 28, a la sala de Plens de l’Ajuntament, a les 19 h, hi haurà una conferència d’Albert Rumbo amb motiu dels 400 anys de les comparses del Tabal, els Turcs i Cavallets, la figura de Sant Miquel (Àngels), la Guita Grossa i els vestidors de Plens i Maces.

La programació es tancarà amb el Ple de l’Ascensió del diumenge 29, a l’Ajuntament, a les 11, i amb la posterior sortida del Tabal. A més, a la tarda hi haurà dues actuacions d’El Pot Petit: la de les sis ja té les entrades exhaurides, però l’Ajuntament n’ha organitzat una altra, a les 16 h, i pròximament donarà a conèixer la informació sobre la venda d’entrades per assistir-hi.

A banda, en el marc del programa ‘Patum tot l’any’ s’han programat diverses visites guiades batejades com a ‘Espais de Patum’. La primera va ser diumenge 1 de maig, a les 12 del migdia, però n’hi haurà més: dissabte 7 (18 h), dissabte 14 (18 h), diumenge 22 (12 h) i dissabte 28 (18 h). Les visites són un recorregut pels carrers i places del centre de Berga, comencen a la plaça de Sant Francesc, duren una hora i per assistir-hi cal reservar lloc al telèfon 93.821.13.84 o al correu aj022.ofturisme@ajberga.cat.

“Volem aconseguir una cosa transversal, que impliqui al màxim de persones”

Anna Parcerisa i Anna Emília Puig, dues de les integrants de la comissió organitzadora dels actes, han detallat en roda de premsa que el programa presentat és el resultat de molts mesos de treball en silenci. De fet, han apuntat que sobre la taula hi ha moltes més idees i confien poder-les desenvolupar a partir del setembre, quan hagi passat l’estiu. A més, fan una crida a la població perquè sigui propositiva, perquè els facin arribar idees i perquè se sumin al principal objectiu: “Que la Patum sigui més que cinc dies de Corpus. Això ja és un pas endavant”.

En el mateix sentit s’han pronunciat tant la regidora Valverde com l’alcalde, Ivan Sánchez. Tots dos han confiat que la programació extra sigui una manera de tornar a sentir a prop la festa, després d’uns anys de pandèmia que han obligat a suspendre-la i viure-la des d’una altra òptica.

Continua la recerca de finançament privat

La regidora de Patum també ha explicat que el govern continua buscant finançament públic i privat per a tot el que té relació amb la festa. A banda dels 330.000 euros que surten anualment de l’Ajuntament i els 100.000 euros compromesos des de la Generalitat, Berga també ha aconseguit una aportació nova de la Diputació de Barcelona, que encara s’ha d’acabar de concretar.

Pel que fa a patrocinadors privats, les negociacions no estan sent senzilles. L’alcalde ha recordat que la incertesa sobre la pandèmia ho ha ajudat: “Els possibles patrocinadors volien saber si es podria fer Patum normal, i això no ho hem sabut fins aquesta primavera”. La regidora Valverde no ha descartat que pugui arribar alguna aportació per a aquest Corpus, però ha admès que “és complicat”.

X