L’Ajuntament anuncia que sortejarà 12 salts de maces de Lluïment per primera vegada

També s'obren a sorteig públic cinc places de maces plenes, 48 salts de ple i 368 places per veure la Patum des del balcó de l'Ajuntament

L’Ajuntament de Berga sortejarà 12 salts de maces de Lluïment aquesta Patum. És la primera vegada que se sortegen una part d’aquests salts i el govern ho ha venut com una notícia “en positiu” per a la festa.

A les Patums de Lluïment, les maces fan un salt dijous i un altre diumenge. En cada salt hi ha 8 maces i, per tant, hi ha 16 places disponibles en tota una Patum. Els vestidors de plens van anunciar fa unes setmanes la seva voluntat de sortejar-los tots 16 i, de fet, van fer una crida als interessats a entrar instàncies a l’Ajuntament sol·licitant-les. El cas és que, per als salts de Lluïment, hi ha 8 saltadors de maces habituals que no son membres de la comparsa de Plens i Maces i que fa temps que reclamen ser considerats com a comparsa. Per a aquest grup de persones, l’Ajuntament reserva els quatre salts restants de Lluïment (12 a sorteig i 4 per als saltadors).

A banda, l’Ajuntament ha anunciat que també sortejarà cinc salts de maces plenes, una iniciativa anunciada pels vestidors de plens per celebrar el seu 400è aniversari. El salt de maces plenes consisteix en un salt (el primer de cada Patum completa -dijous i diumenge-) en què les quatre maces apareixeran en escena vestides de ple. En aquest cas hi ha vuit salts disponibles: 5 aniran a sorteig i 3 quedaran per a la comparsa.

Els de maces de Lluïment i maces plenes no seran els únics sortejos que l’Ajuntament farà per a aquesta Patum. El govern també ha anunciat que sortejarà 48 salts de plens i 368 places per veure la Patum des del balcó de l’Ajuntament. A més, com ja és habitual, s’han obert les places de l’empostissat reservades per a persones amb problemes de mobilitat.

Les instàncies per optar a alguna de les places que s’ofereixen en aquests sortejos s’han d’entrar entre aquest dijous, 19 de maig, i divendres de la setmana vinent, dia 27. El govern ha relatat que farà els sortejos en el decurs de la setmana del 30 de maig al 5 de juny i es posarà en contacte amb les persones que guanyin plaça.

“No volem que ningú quedi fora de la festa”

L’alcalde, Ivan Sánchez, i la regidora de Patum, Roser Valverde, han presentat les xifres dels sortejos en una roda de premsa aquest dilluns, 16 de maig. “No és una data qualsevol. Som a un mes exacte d’un deles dies més grans de l’any a Berga [dijous de Corpus]”, ha apuntat l’alcalde. I ha afegit que “a vegades quan parlem de Patum surten temes que no són positius, però avui és un dia per descriure en positiu. Si no passa res extraordinari serà una Patum normal i ha de ser una de les més importants de les nostres vides”.

Pel que fa al conflicte entre saltadors de maces i vestidors de plens, l’alcalde ha recalcat que “no volem que ningú quedi fora de la festa” i ha defensat que treure salts a sorteig públic és una idea que els vestidors van fer pública fa unes setmanes, però que els saltadors habituals de maces també tenien al cap.

L’alcalde, doncs, confia que la Patum es desenvoluparà sense que les diferències internes en malmetin la imatge. A més, Sánchez ha apuntat que divendres el govern va acordar amb tots els agents implicats en la Patum treballar “amb unitat” durant aquest mes per tal que la festa es desenvolupi amb normalitat. Tanmateix, l’alcalde ha assegurat que l’Ajuntament no s’oblida del problema entre maces i plens: “Seguim treballant des de ja i hi continuarà havent reunions amb totes les persones que es puguin sentir ofeses o agreujades per algun motiu”.

Anunciaran l’horari de les actuacions de barraques progressivament, entre avui i dimecres

Una de les principals novetats de la Patum del 2022 seran els sis dies de concerts a la plaça Cim d’Estela. Ivan Sánchez ho ha definit com “pràcticament la millor oferta de concerts que es pot trobar a la Catalunya central, deixant a part el Música Viva de Vic“. L’objectiu és doble: descongestionar espais distribuint els visitants més enllà de la plaça de Sant Pere; i atraure a la ciutat persones que no els agradi saltar.

De moment, aquest dilluns l’Ajuntament ha anunciat l’horari dels concerts del primer dia de Barraques de Patum: dijous de Corpus, dia 16. La intenció és anunciar el cartell de divendres aquest dimarts i el de dissabte, dimecres.

De moment, per dijous, la tarda s’obrirà amb Xiula, a les 17 h; continuarà amb Smoking Souls, a les 21.30 h; es passarà el testimoni a El Diluvi, a les 23.00 h; després hi haurà l’esperada actuació dels Doctor Prats, a les 00,45 h; i PD Siles serà l’encarregat de tancar la nit, a partir de les 2.45 h.