Aleix Serra: “Tenim un dibuix d’estació que ens agrada”

Serra celebra que l'últim dibuix del Departament de Territori no afecti el parc central de la Rasa dels Molins, perquè això vol dir que no caldria fer modificacions urbanístiques

La nova proposta d’estació de busos de la Generalitat convenç el govern de Berga. Ho va deixar clar aquest dijous al ple de juliol el regidor d’Urbanisme, Aleix Serra, interpel·lat en precs i preguntes per Ariadna Herrada, de Junts per Berga.

Serra va celebrar que l’últim dibuix del Departament de Territori no afecti el parc central de la Rasa dels Molins, perquè això vol dir que no caldria fer modificacions urbanístiques que endarrerien una mica més l’execució de l’obra. De fet, el mateix regidor va reconèixer que, quan els van presentar la proposta que escapçava una part del parc central, des de l’Ajuntament ho van veure com “una llosa i un problema” perquè obligava a fer canvis urbanístics a la zona, a banda que els veïns no hi estaven a favor i el mateix ajuntament tenia dubtes.

Des d’aleshores, la Generalitat ha fet el que ha pogut per encaixar l’estació en un espai que, segons els requisits actuals, és just per encabir una estació. I la solució, segons Serra, és “una proposta que a nosaltres [el govern] ens sembla que encaixa amb les característiques d’estació que volem i que per a la Generalitat és viable”. Això sí el mateix regidor és conscient que per a una part important dels veïns continua sense ser la solució òptima.

Uns 2 milions d’euros d’inversió

L’estació valdria uns 2 milions d’euros, que, segons Serra, “és poc més del que valien els projectes del 2010 a la Rasa dels Molins i a la Font del Ros, cosa que deixa entreveure, amb els encariments que hi ha hagut, que no estem fent una estació excessivament cara”. Això sí -va remarcar el regidor-, “una inversió així no passa cada any, ni gaire sovint, a Berga”.

Pel que fa al pròxims moviments, ara la Generalitat farà un estudi de mobilitat a la zona per certificar si l’estació es pot fer sense que generi un mar de problemes a la Rasa dels Molins. “Si la Generalitat veu que la ubicació no funciona, no la farà i no tindrem més remei que acceptar-ho”, va reconèixer Serra al ple.

Traves tècniques, més que polítiques

El regidor d’Urbanisme confiava a principis de mandat que, a aquestes alçades, “com a mínim s’estaria construint l’estació”. Ho va reconèixer al ple de juliol. Però a la pràctica l’administració s’ha topat amb diverses traves tècniques.

Primer, el govern de Berga va impulsar una moció per accelerar els tràmits i prendre una determinació ràpida sobre el lloc on havia de ser l’estació: es va escollir la Rasa dels Molins perquè, a priori, semblava l’espai que generava menys problemes. Es va traslladar a la Generalitat, que va començar a treballar en l’adaptació del projecte vell a la realitat actual. I aquí van començar els entrebancs: primer es va veure que els requisits havien canviat i que l’estació ja no cabia a l’espai; després es va adaptar el projecte, escapçant una part del parc central i desplaçant el Pere III, i tampoc es va veure amb bons ulls des de la ciutat; i ara hi ha hagut aquesta última proposta, amb andanes a banda i banda del Pere III.

“No vull carregar especialment contra la Generalitat perquè crec que no ha estat una qüestió política, de manca de voluntat, sinó més aviat de problemes tècnics”, va dir Serra al ple.

El regidor confia que “al 2023 passi coses, que es liciti o es comenci a executar, perquè, si no, voldrà dir que haurem tornat a descarrilar”.