El Berguedà no tindrà més places públiques de llar-residència, tot i tenir més d’una vintena de persones en espera

La Fundació Pro Disminuïts Psíquics demana ajuda als alcaldes de cara a pressionar la Generalitat perquè obri noves places, tenint en compte l'esforç que s'està fent per rehabilitar l'antic hotel de Terradelles

La Generalitat no preveu dotar el Berguedà de més places públiques de llar-residència destinades a persones amb discapacitat intel·lectual, malgrat que hi ha 22 persones en llista d’espera per ocupar-les i que es preveu que d’aquí a sis anys la xifra s’enfili fins a la seixantena. Així ho ha alertat aquest dilluns al consell d’alcaldies del Berguedà la gerent de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics, Ester Comellas, que ha demanat a les vares de la comarca suport per fer pressió al Govern català perquè s’ho repensi.

Comellas ha exposat que el Berguedà està clarament infradotat respecte a les comarques veïnes pel que fa a aquesta mena de places. Per exemple, el Solsonès -que sumant tots els municipis té menys població que la capital del Berguedà- disposa de 23 places. Al Berguedà tot just n’hi ha una dotzena. Un altre exemple que posa els pèls de punta a la comarca és que el Ripollès -amb 15.000 habitants menys que el Berguedà- ja disposa de 70 places de llar-residència.

El principal motiu d’aquest decalatge és que l’última vegada que es van oferir places d’aquesta mena al Berguedà va ser el 2002, és a dir, fa 20 anys.

La Fundació Pro Disminuïts Psíquics ha fet els deures

La gran petició que fa la Generalitat per oferir aquestes places públiques és que el territori habiliti el lloc on fer-les. En aquest sentit, la Fundació Pro Disminuïts Psíquics defensa que ha fet els deures i està impulsant el projecte per disposar d’un espai per albergar aquestes noves places que tant necessita. Està rehabilitant l’antic hotel El Blat, a Terradelles (Bagà), i hi preveu crear 24 places de llar-residència en una primera fase i 32 més, en una segona.

Tot i que al final del procés s’hauran obert 56 places, la fundació calcula que d’aquí a sis anys es necessitaran 60 places més que les que hi ha ara. Això fa que ni tan sols culminant el projecte de l’hotel de Terradelles, s’acabi de cobrir tota la demanda que hi ha a la comarca. Per resoldre-ho, l’entitat té en un calaix un as a la màniga: l’alberg de Gironella que fa anys va quedar a mig fer i que el mateix ajuntament ha ofert a la fundació per donar-li vida.

Seria una segona gran fase del projecte, però de moment els esforços se centren en aquesta primera. L’èxit passa, en gran mesura, perquè la Generalitat doti de places públiques l’edifici de Terradelles, i això ara mateix no està garantit.

Un document per fer pressió i una visita al Departament de Drets Socials

Davant la visita de les responsables de la Fundació Pro Disminuïts Psíquics als alcaldes, el president, Josep Lara, s’ha compromès a redactar un acord en nom de totes les vares per avalar territorialment la petició de l’entitat.

A banda, el Consell Comarcal ha demanat hora per parlar amb responsables del departament de Drets Socials per explicar la situació del Berguedà i les necessitats de places públiques de llar-residència per a persones amb discapacitat intel·lectual. “Estem tots d’acord que hi hagi aquestes places i donarem suport a la demanda de la fundació perquè és un servei del tot necessari per a la comarca”, ha declarat Lara. I ha conclòs que “vetllarem perquè la Generalitat contempli aquestes places en les seves previsions”, malgrat que a dia d’avui no ho estan.

X