Cinc dels vuit grups que no van poder actuar per Patum ho faran el 26 de novembre al pavelló vell

L'Ajuntament reprograma bona part dels concerts de barraques i els fa coincidir amb l'aniversari de la declaració de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat

Esperit de Vi, Pirat’s Sound Sistema, Brams i els PD Siles i Toni Malé. Són el cartell de les barraques reprogramades, és a dir, dels concerts que per Patum no es van poder fer per l’embolic judicial entre Ajuntament i Berga Residencial a la plaça Cim d’Estela. El cartell està format per cinc dels vuit grups que no van poder sortir a l’escenari per Corpus. Els altres tres són Gertrudis, Sense Sal i PD Ruïnoses, però l’Ajuntament ja treballa amb totes tres formacions per fer-los lloc a la ciutat en una altra data.

Els concerts seran dissabte 26 de novembre. És l’endemà de l’efemèride més patumaire fora de Corpus: la commemoració de la proclamació de la festa com a Patrimoni de la Humanitat per part de la UNESCO, el dia 25. L’alcalde, Ivan Sánchez, ha explicat que la data dels concerts està més que buscada per donar més força a la commemoració.

Ara serà al pavelló, però per Patum tornaran a la plaça Cim d’Estela

Els concerts reprogramats no seran a la plaça Cim d’Estela. No pas perquè l’Ajuntament hagi tirat la tovallola per organitzar-hi concerts, sinó per cobrir-se les espatlles i protegir-se de les habituals inclemències meteorològiques dels mesos de tardor a la zona. De fet, el mateix govern ha confirmat en roda de premsa que tenen la intenció de fer els concerts de Patum del 2023 a la plaça Cim d’Estela i ja treballen per una normativa que els empari: fa un parell de setmanes l’Ajuntament va llançar una consulta ciutadana sobre una ordenança per regular la contaminació acústica.

En la justificació de l’ordenança, l’Ajuntament -via comunicat- deia que pretenia “adequar els aspectes de la normativa general sobre contaminació acústica a l’aplicació concreta al terme municipal de Berga; preveure les vicissituds socials, culturals i tradicionals del municipi en la regulació reglamentària; regular aspectes rellevants de la convivència social no previstos en la legislació genèrica (horaris en què les persones particulars poden fer obres, entre d’altres) i l’actualització del mapa de capacitat acústica, si s’escau”. És a dir, crear un marc legal on poder-se acollir organitzant uns concerts com els de la Patum passada.

El bo d’ajut: els concerts, de pagament per donar una empenta a les entitats

Per Patum, els concerts de barraques eren de franc. L’Ajuntament hi va invertir uns 100.000 euros amb la idea de crear nous pols d’atracció a la ciutat, més enllà de la plaça de Sant Pere. Així, tothom podia accedir a la zona de concerts lliurement, sense pagar entrada.

Ara no serà així. L’entrada als concerts al pavelló vell valdrà 10 euros. El motiu no és que s’hagi de pagar els grups, perquè ho continua assumint l’Ajuntament. La justificació és que es pretén donar una empenta a unes entitats que comptaven fer uns diners per Patum que finalment no faran, malgrat la reprogramació dels concerts al novembre. És lògic que no és comparable la quantitat de persones que haurien atès per Corpus, amb el nombre de persones a qui hauran de servir al pavelló, el 26 de novembre.

De fet, hi ha límit d’aforament per als concerts del pavelló. D’entrada, es posaran 1.000 tiquets a la venda. I es llancen amb dues fórmules: sopar + concerts o concerts sols. La primera opció val 18 euros mentre que la segona, amb dret a accedir només als concerts, en val 10.

Sobre el sopar, els Castellers de Berga tenien previst celebrar el sopar de final de temporada per aquelles dates. I han decidit vincular-ho amb els concerts. Els tiquets, tant pel sopar com pels concerts, es poden comprar al local dels Castellers de Berga (dimarts i divendres de 19 a 22 h), al local del Club Esquí Berguedà (de dilluns a divendres de 19 a 21 h) i al bar Les Palmeres en horari d’obertura de l’establiment.

El precedent: l’embolic a la Cim d’Estela en ple Corpus

Per Patum, Berga Residencial, la residència que hi ha a tocar de la plaça Cim d’Estela, va portar als tribunals els concerts de Patum amb la idea que el jutge obligués l’organització a limitar els decibels. En primera instància, el jutge va obligar l’organització a limitar els decibels i a fer acabar els concerts a la 1 de la matinada, com a màxim. Aquest decret va empènyer l’Ajuntament a adaptar els horaris de les actuacions de dijous per fer-les acabar a l’hora estipulada pel jutge. I hi va haver la primera víctima: el PD Siles, que no va poder actuar a la Cim d’Estela per la impossibilitat d’encabir tots els concerts abans de la 1.

Divendres l’Ajuntament va intentar recórrer la decisió del jutge i la resposta va ser encara pitjor: el jutge va decretar la suspensió dels concerts a la Cim d’Estela entenent que hi havia risc d’aldarulls per haver acabat abans d’hora. El mateix divendres, i com a solució d’urgència, l’Ajuntament -amb la complicitat de les entitats- va traslladar alguns dels concerts al Cine Catalunya, que va quedar ple a vessar. Això sí, al cinema només hi van poder actuar alguns dels grups que s’havien programat inicialment: La Fúmiga i Thug Life. En canvi, Esperit de Vi i les PD Ruïnoses no van poder agafar el timó en cap moment. Cafè Trio, això sí, va poder fer l’actuació prevista, però en lloc de fer-ho a la plaça Cim d’Estela, ho va fer a la plaça Viladomat.

Dissabte, l’últim dia de festival, l’Ajuntament va decidir suspendre directament tots els concerts previstos. Estaven contractats els Pirat’s Sound Sistema, els Sense Sal, Gertrudis, Brams i el PD Toni Malé. El govern va decidir cancel·lar l’esdeveniment perquè era dia de passacarrers de Patum, les comparses passarien pel Cine Catalunya i les aglomeracions semblaven inviables de controlar.

X