Berga continua donant múscul a l’època de Tots Sants i porta activitats a la plaça del Carme

El programa d'actes 'la Trilogia de la Mort' amplia a dos dies la fira d'antiquaris a la Berruga, crea noves visites guiades i s'acosta a la plaça del Carme a proposta dels ciutadans

La Trilogia de la Mort segueix creixent. El cicle que va començar el 2017 amb un programa modest continua desplegant-se a la ciutat i enguany arribarà també a la plaça del Carme. S’hi farà un recital de poesia, diumenge 30, una actuació de màgia i un concert de la cantant del Lluçanès Mar Pujol. A banda, es consagren les visites guiades, la fira d’antiquaris i brocanters a les Voltes de Claris (Berruga), les activitats a la plaça de Sant Pere i les sorpreses al Museu Comarcal.

L’aterratge a la plaça del Carme

El govern de Berga ho ha presentat en roda de premsa com un èxit dels pressupostos participatius. Precisament per això l’encarregat d’anunciar-ho ha estat el regidor de Participació Ciutadana, Andreu Comas, que ha ho ha definit com “un programa per donar més vida al Capdamunt de la Vila”.

En la passada edició dels pressupostos participatius, una de les propostes més votades va ser destinar 5.000 euros al programa ‘La cultura reneix a Berga’. La iniciativa es tradueix en una mostra d’activitats de diferents disciplines artístiques el 30 d’octubre, és a dir diumenge del pont de Tots Sants. A les 5 de la tarda, a la plaça del Carme hi haurà l’espectacle ‘Joan i Pepe, màgia per a nens (i adults!)’; a les 6, el recital poètic ‘La mort ens parla en vers’; i a les 9, el concert de Mar Pujol. Al matí també hi haurà un espectacle familiar a càrrec de la Companyia Le Puant a la plaça del Forn.

La fira d’antiquaris serà de dos dies

La fira ‘L’encant de les ànimes’ tornarà a ocupar la Berruga, però aquest any ho farà dos dies, i no pas un com en la primera edició. Es tracta d’una fira d’antiquaris i brocanters que vol reviure la fira d’antiguitats que antigament s’havia fet al capdamunt de la vila. Es farà diumenge, dia 30, de les 5 de la tarda a la mitjanit, i l’endemà, dilluns, en el mateix horari. En paral·lel, a la plaça de Sant Pere hi haurà productors alimentaris i artesans berguedans.

Cal Blanxart se suma a la festa

Una de les grans novetats de l’edició d’enguany és que hi haurà un acte a Cal Blanxart, l’edifici del carrer Buxadé on diversos berguedans volen desplegar-hi un projecte cooperativista. En el marc de la Trilogia de la Mort, s’hi farà una sessió de ‘contacontes’, dilluns 31, a un quart de 7 de la tarda (18.15 h).

El Museu Comarcal es reinventa per oferir visites inèdites

Un altre dels pilars del programa de Tots Sants seran les rutes i les visites guiades per tota la ciutat. La directora del Museu Comarcal, Alba Perarnau, ha explicat que mantindran algunes visites com els ‘Relats de misteri i imaginació’ (que es trasllada a les Voltes de Claris) o la ‘Ruta de la Berga negra’ (on s’afegiran diverses ombres de temes teatrals. A banda, se n’incorporen de noves com ‘La ruta de la difunta’, dilluns 31 a les 8 del vespre al cementiri, en col·laboració amb Tràfec Teatre; o la ruta ‘Campanades a mitjanit’, dissabte 29 al convent de Sant Francesc.

Perarnau també ha promès “alguna sorpresa” al Museu Comarcal del carrer dels Àngels i ha destacat que el disseny de la programació l’ha tornat a fer Salvador Vinyes. En aquest últim aspecte, “s’ha mantingut la marca d’altres anys perquè la gent ja l’identifica”, ha dit la directora del Museu.

Exposició de Josep Maria de Martín

Precisament Salvador Vinyes és una de les ments impulsors de l’exposició de Josep Maria de Martín al convent de Sant Francesc. Juntament amb Jaume Capdevila ‘KAP’, Vinyes ha creat una mostra que repassarà la vida de l’artista i que també se suma al programa de Tots Sants, ja que s’inaugurarà el 27 d’octubre, just abans de l’inici del cap de setmana de la festivitat.

Un cap de setmana llarg

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha destacat en roda de premsa que la Trilogia de la Mort vol aprofitar un cap de setmana llarg, on probablement “hi haurà molta gent a la comarca”. L’1 de novembre és dimarts i, previsiblement, molta gent farà pont. Rifà ha defensat que Berga omplirà tots els dies d’activitats per donar més arguments als visitants per conèixer el centre de la ciutat.

En la mateixa línia, l’alcalde, Ivan Sánchez, ha reivindicat que s’aprofita l’avinentesa per recuperar un espai com la plaça del Carme i per “a poc a poc, anar fent créixer una programació redescobrint espais al cor de Berga, que és el barri vell”. I ha conclòs que “és una iniciativa més per consolidar Berga com la capital de la tardor”.

X