Cal Blanxart, una aposta veïnal de 2 milions i mig per rehabilitar 14 habitatges al barri vell de Berga

La idea dels impulsors de la cooperativa és comprar l'edifici del carrer Buxadé abans que acabi l'any, afinar els projectes arquitectònics entre el 2023 i mitjans del 2024, començar les obres el juny del 2024 i entrar-hi a viure a finals del 2026

La façana posterior de Cal Blanxart, la que dona al pati d'horts. CAL BLANXART (TWITTER)

Els impulsors de Cal Blanxart ja s’han presentat en societat. Són tretze persones d’entre 25 i 71 anys i, tal com explicava fa uns dies l’Aquí Berguedà, tenen la intenció de comprar un edifici colossal al carrer Buxadé de Berga per rehabilitar-lo mitjançant un projecte d’habitatge cooperatiu. Aquestes tretze persones formen part del grup motor del projecte i dissabte van explicar les línies mestres de la iniciativa a mitjans, veïns del barri i persones interessades.

L’edifici i la zona

Cal Blanxart és en una zona del barri vell que, si tots els astres s’alineen, en pocs anys podria canviar molt. És al número 18-20 del carrer Buxadé i, per darrere, dona a un gran pati d’horts que ocupen l’espai interior que hi ha entre el carrer Balmes i l’Harmonia.

És l’edifici que hi ha just després del primer dels habitatges del carrer Harmonia que l’Ajuntament preveu enderrocar en els pròxims mesos. De fet, el pati d’horts toca a tres edificis que hi ha a una banda del carrer Harmonia i que també es preveuen tirar a terra.

Així, si la cooperativa dona els seus fruits i l’enderroc per part de l’Ajuntament també es culmina, el carrer Harmonia s’eixamplarà i, a més, tindrà com a aparador un espai fins ara més aviat abandonat però que, ara, podria convertir-se en un pol d’activitat.

La façana principal de Cal Blanxart, al carrer Buxadé, dissabte. @CALBLANXART (TWITTER)

La idea és rehabilitar-hi catorze habitatges. Alguns -els més petits-, de només una habitació; altres, de dues; i els més grans, de tres. Cadascun d’aquests habitatges tindrà cuina, bany, sala d’estar, a banda de les habitacions. El cas és que els habitatges privats tot just són un 60% de l’espai de l’edifici. El 40% restant són zones comunitàries que poden encabir l’emmagatzematge de voluminosos, rentadores, estenedors, tallers, espais de reunió, la biblioteca o zona d’estudi, espais de socialització i, fins i tot, una cuina i menjador comunitaris que poden aplegar més de 20 persones.

El model

Després de més de dos anys de feina, formació i exploració de vies per aconseguir-ho, els integrants de Cal Blanxart van decantar-se per un projecte d’habitatge cooperatiu per rehabilitar el número 18-20 del carrer Buxadé. Que sigui a través d’una cooperativa, no és casualitat: busquen garantir l’accés a un habitatge digne, estable, sostenible i autogestionat, i el cooperativisme els permet desmarcar-se del mercat immobiliari.

A banda, la cooperativa també encaixa molt amb la idea del grup motor de Cal Blanxart de contribuir a la revitalització del barri vell, més enllà de viure-hi. Per fer-ho, aspiren a fomentar un veïnatge més enllà de la convivència, una vida en comunitat que també es revifi la vida fora del recinte de la finca.

Per implementar aquests objectius, Cal Blanxart serà un paraigües d’on penjaran dues cooperatives: una d’habitatge, de la qual formaran part només els socis habitants; i una segona de consum, pensada per a socis usuaris o consumidors, és a dir, persones que, sense viure-hi, treballin pel projecte i participin recurrentment de les activitats que s’hi facin. El projecte preveu que els membres de la cooperativa de consum puguin fer ús d’espais comunitaris com l’hort, el pati, els locals per a entitats, el taller, la biblioteca o la bugaderia, entre altres.

Un tercer perfil de soci que Cal Blanxart contempla és el soci col·laborador. En aquest cas, el soci es dedicarà només a col·laborar econòmicament per fer realitat el projecte i a participar en l’assemblea general.

L’última modalitat de soci és l’expectant, que formarà part de la cooperativa a l’espera que se li assigni un habitatge.

El calendari

La presentació de dissabte també va servir per fer públics els càlculs temporals de la cooperativa. D’entrada, preveuen comprar l’edifici de Cal Blanxart en els pròxims mesos. El grup està tancant la compra amb l’acompanyament de la fundació La Dinamo, que dona suport a projectes semblants arreu del país.

Un cop feta la compra, s’afinaran els projectes arquitectònics per rehabilitar l’edifici. De fet, ja s’hi està treballant des de diferents despatxos d’arquitectes berguedans, alguns dels quals ja tenen experiència en la rehabilitació de barris vells com el de Berga. La cooperativa calcula enllestir els projectes entre l’any vinent i principis del 2024 per poder començar les obres el juny del 24.

Si tot segueix aquest calendari i les obres no s’encallen, els socis habitants de la cooperativa podrien entrar a viure a Cal Blanxart a finals del 2026.

Els diners

Per materialitzar tot això, els impulsors de Cal Blanxart, assessorats en tot moment per La Dinamo, calculen que necessitaran uns 2 milions i mig d’euros. Aconseguir-los passa per tres vies: les aportacions dels socis, amb les quals confien fer 450.000 euros; un crèdit d’un milió i mig a retornar en 25 anys; i 500.000 euros en ajuts i subvencions.

Segons han confirmat membres de la cooperativa a l’Aquí Berguedà, aquest mig milió que ha de sortir de les administracions no és una carta als reis, sinó “una xifra probable en la que ens podem moure segons diverses convocatòries que acostumen a sortir, tenint en compte l’experiència que té La Dinamo en altres projectes similars”.

D’aquests diners, es destinarà 1,8M (el 75% del total) a la compra de Cal Blanxart i la rehabilitació. A banda, 300.000 euros serviran per contingències i despeses vàries; 165.000 euros, per pagar l’equip de gestió; i 155.000 euros, per a l’equip tècnic que farà possible la construcció.

X