Les associacions de veïns, indignades per la pujada del rebut de les escombraries: “La gent està emprenyada”

Les entitats tenen la sensació que se’ls va vendre gat per llebre en el moment de la implantació del porta a porta, perquè diuen que el Consell Comarcal va prometre que el rebut s’abaixaria, i està passant el contrari

Tensió a les associacions de veïns de Berga per la pujada del rebut de les escombraries d’un 10,2%. Les entitats tenen la sensació que se’ls va vendre gat per llebre en el moment de la implantació del porta a porta, perquè diuen que el Consell Comarcal va prometre que el rebut s’abaixaria, i està passant el contrari.

“Ens sentim enganyats, la gent està emprenyada”, diu la presidenta de l’associació de veïns de la Font del Ros, Dolors Bernal. Jordi Travé, del Tossalet de les Forques, diu que la pujada és “excessiva”. I Rafael Febrero, de Santa Eulàlia, proposa fins i tot fer un assemblea de totes les associacions de veïns per fer front comú a la pujada.

A més, tots estan d’acord que l’augment del preu no es correspon amb cap millora del servei. “L’increment del rebut s’hauria de notar en la neteja de carrers i en el sistema del porta a porta”, critica la presidenta de l’associació del Capdamunt de la Vila, Roser Farràs. La presidenta veïnal admet que, amb el pla de xoc que reforça la recollida al barri vell es percep menys residus al carrer, però entén que recollir la brossa amb més freqüència no hauria de ser la solució, sinó que s’ha d’evitar que els veïns llancin les deixalles quan toca i on toca. Segons Travé, “el sistema presenta deficiències que no s’han resolt amb el pas dels anys”. I Bernal diu que “si s’apuja el rebut, la gent com a mínim vol veure millores en el funcionament de la recollida”.

Des del carrer Major, Angelina Vilella creu que la pujada es pot considerar “normal, perquè tot s’apuja”, però critica que “s’entendria més si anéssim ben servits”. En aquest sentit, Vilella apunta que caldria fer més pedagogia: “No s’ha explicat bé als veïns nous i caldria picar les portes d’aquells punts on sempre hi ha bosses on no toca per intentar resoldre-ho”.

En els últims anys, el Consell sempre ha negat que hagués dit mai que el rebut s’abaixaria amb el porta a porta. Ha reconegut, això, sí, que “els beneficis no es van explicar del tot bé”.

En concret, Lara no va prometre una baixada immediata de la taxa, però sí que va deixar anar la idea: “Si el porta a porta funciona bé, a la llarga ens podem veure en cor d’abaixar preus o abaixar l’impost de recollida de residus a la gent que més bé ho faci”.

X