El rebut de les escombraries a Gironella i Puig-reig serà 10,50 euros més barat que a la resta de la comarca

Pagaran 128,50 euros, mentre que a la resta de la comarca en pagarà 139. Gironella i Puig-reig tibaran de la bossa de diners que recapten a través d'altres impostos, però el Consell no pot fer-ho perquè qui recapta són els ajuntaments

L’Ajuntament de Gironella i el de Puig-reig es desmarquen de l’increment d’un 10,2% que el Consell Comarcal aplicarà el 2023 al rebut d’escombraries. Ho poden fer perquè són els dos únics pobles que no han delegat el servei al Consell i continuen tenint un contracte a part, amb una empresa de recollida diferent a la de la resta de la comarca. Cada família amb domicili a Gironella o Puig-reig pagarà 128,50 euros de rebut l’any que ve, mentre que a la resta de la comarca en pagaran 139.

El Consell, en canvi, ho apuja un 10,2%, que correspon a l’increment de l’IPC que ha encarit el servei. Aquest augment de la pressió impositiva també s’ha notat a Gironella i a Puig-reig, però els ajuntaments han decidit aplicar un increment menor cap a la butxaca del ciutadà i assumiran una part més gran del dèficit tibant de la bossa de diners que surten del cobrament d’altres impostos.

De fet, això últim és la principal diferència respecte al Consell Comarcal. Els ajuntaments recapten l’Impost de Béns Immobles (IBI), l’Impost sobre Activitats Econòmiques o l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica. El Consell, en canvi, rep els diners que la ciutadania paga en concepte de recollida d’escombraries, però no té cap d’aquestes altres vies impositives d’on agafar diners per contrarestar el dèficit. Per tant, els equilibris que fan Puig-reig i Gironella només es podrien fer si fossin els ajuntaments qui gestionessin la recollida i no el Consell.

Gironella i Puig-reig igualen preus

L’any passat Puig-reig va igualar el preu del Consell Comarcal, de manera que les famílies del municipi també pagaven els 125,84 euros. En canvi, Gironella va aplicar un augment menor i es va quedar lleugerament per sota, als 123 euros.

Aquest cop, però, tots dos ajuntaments han pactat equilibrar els preus per fixar el rebut d’escombraries domèstiques a 128,50 euros anuals. Així, l’increment a Gironella serà del 4,1%, mentre que Puig-reig el farà d’un 2,12%. “Regularitzem quotes perquè ningú entendria que continuéssim tenint una quota diferent, si el servei és el mateix”, ha explicat l’alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, a l’Aquí Berguedà.

A Gironella, el moviment és el mateix però al revés: fa un any van aprovar un augment del 2% i ara hi sumen el 4,1%. Aquest 6,1% és exactament l’augment del cost del servei de recollida de residus propiciada per l’increment de l’IPC, però no inclou l’increment que han tingut els altres serveis inclosos dins el contracte de recollida (deixalleries, abocador, etc.). Així, no s’abarateix el rebut respecte a l’any passat, però sí que s’aconsegueix que l’increment sigui menor.

L’alcalde, David Font, ha confessat a l’Aquí Berguedà que “des de l’aplicació del porta a porta, la ciutadania té la sensació que només li apugem el cost i no percep cap mena d’incentiu” i ha afegit que “el fet d’intentar minimitzar els increments és una manera d’incentivar, com també ho és donar de franc les bosses d’orgànica o aplicar bonificacions per l’ús de la deixalleria mòbil”.

Tant el govern de Gironella com el de Puig-reig sotmetran l’increment a aprovació la setmana que ve. El ple a Puig-reig serà dilluns i el de Gironella, dimarts.