Firhàbitat estreny vincles amb el públic general i consolida el Berguedà com a escola de la bioconstrucció

L'ACEB enceta un nou curs d'activitats, amb formacions per a professionals, però sobretot amb noves xerrades per al públic general i amb tallers educatius

Firhàbitat continua creixent al Berguedà. La patronal comarcal d’empresaris, l’ACEB, ha presentat aquest dilluns al matí el nou curs d’activitats, que s’inicia aquest dissabte, amb un curs sobre la tècnica de la pedra seca, i que finalitzarà el cap de setmana del 2 al 4 de juny, amb la tercera edició de la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica que tornarà a fer-se a Avià.

Un dels grans pilars del nou curs de Firhàbitat són les activitats adreçades al públic general. De fet, entre les principals novetats hi ha l’aterratge als instituts per primera vegada: Firhàbitat hi farà dos tallers dirigits a l’alumnat i, tot i que a aquestes alçades encara no se sap a quants centres es faran, l’ACEB ja s’ha ofert als centres i ara confia que la resposta de la majoria sigui positiva.

El president de l’ACEB, Josep Maria Serarols, ha explicat en roda de premsa que l’objectiu de Firhàbitat és “anar més enllà de la fira” i “situar el Berguedà en el mapa del sector”. Així, Firhàbitat plantejarà noves accions per atraure a la comarca professionals del sector, però també altres activitats que acostin algunes nocions de bioconstrucció i eficiència a aquells que no n’han sentit parlar mai i persones sense cap mena de formació específica.

Cinc cursos per a professionals

Firhàbitat ha preparat cinc cursos diferents al llarg del curs de diverses temàtiques i per a perfils diversos. Després del primer, que tindrà lloc aquest dissabte sobre la tècnica de la pedra seca, s’organitzarà un curs sobre construcció d’una cúpula geodèsica de fusta (al gener), un altre sobre interiorisme saludable (al març), un taller de construccions d’estructures de bambú (a l’abril) i un darrer de pintures i revestiments naturals (al juny).

Paral·lelament, també s’està treballant en l’organització d’una jornada tècnica per a posar sobre la taula l’ús de la llana i el cànem com a materials i subproductes en els processos de la bioconstrucció.

La Firhàbitat 2023, punt de trobada de la Red de Construcción con Paja

Com l’any passat, el cicle d’activitats finalitzarà els 2, 3 i 4 de juny a Avià amb una tercera edició de la Fira de la Bioconstrucció i l’Eficiència Energètica. Un certament plenament consolidat que en el seu tercer any continuarà amb un format molt similar a les dues primeres edicions però amb l’objectiu de millorar i introduir-hi els canvis necessaris després de les experiències passades. La fira mantindrà l’espai d’expositors, així com les activitats paral·leles i les conferències per a tots els públics. Enguany, una de les principals novetats és que aquestes xerrades estaran dividides en cinc blocs temàtics: materials naturals, eficiència energètica, salut a l’hàbitat, sistemes constructius i habitatge sostenible. Una altra de les diferencies destacades és que el divendres la jornada estarà dedicada als alumnes de secundària, de cicles formatius, de graus d’arquitectura i arquitectura tècnica i a alumnes del màster de bioconstrucció amb un programa d’activitats pensat per a aquest perfil.

La impulsora de la fira, Rosa Prat, ha destacat que Firhàbitat vol continuar sumant sinèrgies i relacions amb institucions i professionals del sector. Per això, de cara al 2023, a banda de l’Instituto Español de Baubiologie –que celebraran la seva trobada anual durant la fira- i el Gremi de la Fusta i Moble de Catalunya – que van programar tallers i conferències sobre Fusta Constructiva- també s’han establert relacions amb la Universitat de Girona i amb la Red de Construcción con Paja, amb qui s’organitzaran diverses propostes de la programació de la fira.

Com en les edicions passades, Firhàbitat aposta perquè els expositors i els professionals trobin el seu lloc al certamen i estableixin relacions i contactes comercials entre ells, però també perquè la mostra sigui un aparador i una porta d’entrada per a la ciutadania i el públic general que no coneix el sector. És per això que l’organització està treballant en un programa d’activitats i propostes diverses que es donaran a conèixer en els propers mesos.

Inscripcions obertes a partir del 15 de novembre

Les empreses i professionals que vulguin participar a Firhàbitat 2023 poden fer les inscripcions a partir d’aquesta mateixa setmana, el 15 de novembre, a www.firhabitat.com i obtindran bonificacions i descomptes si formalitzen la seva inscripció abans del 15 de gener.

X