El Berguedà programa una setmana d’activitats per donar idees per reutilitzar allò que no fem servir

S'ha batejat com a ReFireta del Berguedà i té el 26 de novembre com a jornada central, amb nombroses activitats a la plaça Viladomat. Ara bé, municipis com Bagà, Gironella i Puig-reig també s'hi han sumat amb una marató d'actes el dia 19

Un mercat per fomentar la reutilització, l’intercanvi de productes sense fer servir diners i el consum responsable, i la Fira de Prevenció de Residus i Consum Responsable a càrrec d’entitats, associacions i negocis locals vinculats a la reutilització. Són els dos plats forts de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus al Berguedà. Totes dues iniciatives seran a la plaça Viladomat, dissabte 26 de novembre, i són només dues de les activitats d’un programa que s’ha batejat com la ReFireta del Berguedà i que comptarà amb tallers, visites guiades i tota mena d’iniciatives que fomentin la mirada verda cap als residus que generem.

Un mercat d’intercanvi sense fer servir diners

El mercat d’intercanvi disposarà d’un reglament per fer els intercanvis. Cada persona que hi vulgui participar rebrà punts per cada producte que hi aporti. I els podrà gastar emportant-se’n altres que no valdran diners, sinó punts. I així, fins a esgotar els punts. Tot el material que s’aporti al mercat i no es vengui, serà per a l’entitat organitzadora, la Fundació Horitzó, perquè ho aprofiti per a la seva tasca social.

A banda del mercat, el mateix dia 26 a la plaça Viladomat també hi haurà la fira que han ideat el Consell i l’Ajuntament de Berga amb l’objectiu que sigui un aparador de tots aquells agents de la comarca que treballen pel reaprofitament dels residus que generem. A banda, a la mateixa jornada hi haurà lloc per dues desfilades de moda de roba de segona mà a càrrec de la Fundació Horitzó, o un taller de cuina creativa sobre el malbaratament alimentari domèstic a càrrec de Mans Unides Berga. Horitzó també farà un taller de manualitats amb materials reciclats, un taller de costura i un taller de restauració de mobles.

Càritas Berga també se sumarà a la jornada amb un taller de confecció de detalls i guarniments amb robes i altres materials reutilitzats o procedents del malbaratament tèxtil. L’entitat Solidança farà un taller de cuina creativa i un taller d’arranjaments i transformacions de robes i tèxtils. I el Banc del Temps oferirà un taller per reutilitzar els CDs que tenim a casa sense fer servir i un altre per donar idees per a les peces que tenim a l’armari i no utilitzem.

També serà a la plaça Viladomat l’activista Vanessa Mendoza, que oferirà un taller sobre els cicles vitals de les dones. Els beneficis es destinaran íntegrament a la xarxa feminista @stopviolencies_. D’altra banda, Sabons Lillet oferirà un taller d’elaboració de sabó líquid i sabó en pastilla a partir d’oli usat. I l’Associació Terra Fèrtil farà un taller sobre com fer un vermicompost a casa amb materials reciclats i una taula rodona de cloenda de la jornada sobre les problemàtiques ecològiques i socials de la generació de residus.

El dissabte anterior, a Puig-reig, Gironella i Bagà

Dissabte 26 serà el gran dia del programa, però l’anterior, el 19, no es queda curt. Dissabte 19 les activitats sortiran de la capital i es repartiran entre Puig-reig, Gironella i Bagà.

A Puig-reig, Solidança hi farà un taller per aprendre a reparar les peces de roba i la biblioteca municipal oferirà un taller de manualitats i estampació de bosses de tela.

A Gironella, Solidança hi farà un taller d’autoreparació d’aparells elèctrics, informàtics, electrònics i bicicletes. I Naila López oferirà un taller d’estampació i tints amb materials domèstics.

I a Bagà, hi haurà una bateria d’activitats durant tot el dia. D’entrada, una jornada de portes obertes al Museu Nan de Gegants, un espai de l’artista Francesc Cisa, que elabora capgrossos amb processos de construcció tradicionals.

Isabel Gutiérrez, de la Muga Flors, oferirà un taller de realització de ram floral, amb flors de temporada, de proximitat i sense residus. Gemma Noguera farà un taller de camins de taula per Nadal. I Solidança farà un taller de costura creativa.

Visites guiades a la deixalleria i l’abocador

Entre el dia 19 (el de les activitats a Puig-reig, Gironella i Bagà) i el 26 (el de la jornada a la plaça Viladomat de Berga), també hi haurà diverses activitats.

Dimecres 23, a les 11 del matí, l’empresa Tractaments Ecològics oferirà una visita guiada a la deixalleria. I dijous 24, també a les 11, la mateixa empresa farà una visita guiada a l’abocador comarcal.

El mateix dijous Helena Viñals farà un taller en què s’utilitzarà paper de diari per crear estrelles i guarnir les festes de Nadal. I divendres, dia 25, Bernadette Cuxart oferirà un taller per fer un calendari d’advent amb tubs de cartró.

La pedalada s’uneix amb un taller d’alforges per a bicicletes

L’Ajuntament de Berga també ha decidit incloure la pedalada tradicional als actes de la ReFireta. Es farà diumenge 27 de novembre a les 12 del migdia, just després d’un taller d’alforges per a bicicletes fetes amb teles o cartrons i personalitzades.

Convertir samarretes en bosses de roba, l’última idea d’Horitzó

Dins dels actes de la Setmana de la Prevenció dels Residus, l’entitat social Fundació Horitzó farà una campanya per aconseguir que la ciutadania dipositi els seus materials tèxtils als contenidors taronja de la comarca, en bosses de roba elaborades pels mateixos usuaris de la fundació. La finalitat és que no es generin tants residus i la roba de segona mà que s’hi dipositi sigui dins d’aquestes bosses i no amb bosses de plàstic segons han explicat Eva Sánchez i Mayé Rego.

Per realitzar aquesta campanya de conscienciació, la Fundació Horitzó té previst elaborar un miler de bosses de roba a partir de peces de roba en mal estat, i les repartirà en diferents comerços i escoles. Es tracta de bosses totalment gratuïtes que es poden agafar sense cap cost i utilitzar-les per introduir-hi la roba o altres materials tèxtils i dipositar-los als contenidors taronja de la comarca que gestiona l’entitat. El Consell Comarcal del Berguedà ha cedit 13 bujols a l’entitat que es trobaran en supermercats i escoles de Berga per tal que s’hi pugui dipositar roba usada que l’entitat reutilitza. Aquests bujols estaran disponibles dins de la Setmana de la Prevenció de Residus.

Tota la informació sobre els actes de la ReFireta del Berguedà AQUÍ

X