Els avets naturals al centre de la ciutat i l’augment de llums en eixos comercials obren la porta de Nadal a Berga

El govern ha presentat un programa de Nadal amb gairebé una setantena d'activitats i amb especial protagonisme per a les entitats

Fa anys era habitual veure un arbre de Nadal natural a la plaça de Sant Pere. Aquest any, Berga ha recuperat aquesta tradició instal·lant dos avets, un a la plaça de la Creu (al capdamunt del passeig de la Pau) i un altre a la plaça de Sant Pere. Els avets es van instal·lar a finals de la setmana passada i aquest dilluns al matí l’Ajuntament els ha presentat en societat. Es tracta d’una iniciativa impulsada conjuntament amb la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa que permet reforçar l’esperit nadalenc al carrer amb dos avets que desprenen llum, il·lusió i bons desitjos.

L’alcalde, Ivan Sànchez, també ha remarcat que la instal·lació dels avets no només responen a les necessitats decoratives, sinó que “quan s’acabin les festes es retornaran a la mancomunitat per produir energia pels edificis municipals o les empreses del polígon industrial. És una forma de tancar el cercle, aprofitant les calderes de biomassa que té la ciutat”.

Més llum en eixos comercials

Un altre dels titulars que el govern ha volgut donar aquest matí és l’increment de la il·luminació de Nadal en segons quines zones de la ciutat. La il·luminació llueix des de divendres passat, 2 de desembre, i aquest any l’Ajuntament ha potenciat la dels eixos comercials i ha reforçat l’existent en altres punts. Per exemple, al carrer Major s’han col·locat tires de llum LED, des de la plaça de les Fonts fins a la plaça de Sant Pere i també s’han posat diferents elements decoratius com per exemple grans estrelles vermelles.

La regidora de Promoció Econòmica, Roser Rifà, ha dit que “s’ha fet un esforç important perquè hi hagi una il·luminació més abundant arribant a més carrers i reforçant la il·luminació en altres carrers. Volem animar tothom a sortir al carrer i aprofitar per fer les compres de Nadal al comerç local”.

Activitats intergeneracionals

La setantena d’activitats programades per a aquest Nadal a Berga comencen aquest dimarts, 6 de desembre, i s’allargaran fins al 8 de gener. Inclouen tallers infantils i juvenils, espectacles, concerts, jocs, activitats solidàries i esdeveniments esportius, etc.

Ivan Sànchez ha explicat que s’aposta per convertir les festes de Nadal en quelcom transversal. Sànchez ha comentat que “era molt important generar un impacte positiu en la ciutadania i tornar a omplir els carrers i places de vida amb activitats”. El regidor de Festes, Andreu Comas, ha destacat “la importància de les entitats, ja que han estat les promotores de la meitat de la programació d’enguany”. Comas ha recordat que “després d’un parell de Nadals amb restriccions per la pandèmia, aquest any podem tornar a celebrar-ho al carrer”.

La programació que s’oferirà durant les festes nadalenques comparà amb propostes per a tots els públics, però també es vol promoure activitats de caràcter intergeneracional per recuperar tradicions i gaudir d’activitats en família. Un exemple seran els tallers de llufes organitzats per la regidoria de Societat Inclusiva i Gent Gran Activa. La regidora, Dolors Tous, ha convidat tothom a “participar en l’oferta d’activitats familiars, algunes de les quals, es van programar l’any passat, però no es van poder fer a causa de la pandèmia”.

El regidor de Joventut, Isaac Santiago, també ha destacat l’oferta d’activitats destinades al públic juvenil, com per exemple el taller d’skate per a infants i el taller per a persones de més de 25 anys, el qual “s’ha anat consolidant, ja que cada vegada hi participa més gent, però volem que en vingui més”. Santiago també s’ha referit a la cursa de Sant Silvestre, que tornarà a celebrar-se sense restriccions i la revetlla de Cap d’Any. En aquest cas, el regidor ha recordat que “l’any passat ho teníem tot a punt per celebrar el Cap d’Any al Pavelló Vell, però no es va poder fer per la pandèmia, i aquest any recuperem aquesta festa”. Les entrades es posaran a la venda aquest dilluns, 5 de desembre, al web www.ticketara.com, a partir de les 20 h.

Torna el carrilet entre Berga i Cal Rosal

El trenet carrilet tornarà a connectar els nuclis urbans de Berga i Cal Rosal els dies 17 i 18 de desembre, coincidint amb la celebració del Mercat de Nadal de Cal Rosal. Els municipis d’Olvan i Berga estrenyen vincles per repetir una proposta que pretén fomentar la dinamització dels eixos comercials i gaudir de l’oferta d’activitats nadalenques que ofereixen ambdós municipis.

L’alcalde, Ivan Sànchez, ha refermat la importància que té la cooperació entre ajuntaments. “No sempre és fàcil, però crec que és el camí que hauria de seguir la comarca, que els pobles col·laborin entre ells i que vagin generant activitats”.

El trenet serà gratuït i disposarà d’una parada a la plaça de la Creu i una altra al Mercat de Nadal de Cal Rosal. L’horari serà el següent: el 17 de desembre, de 10 a 14 h i de 16 a 19 h; i el 18 de desembre, de 10 a 14 h.        

Programació en col·laboració amb les entitats

La programació d’activitats de les festes de Nadal de Berga està promoguda per l’Ajuntament de Berga, l’Escola Municipal de Música de Berga, el Conservatori de Música dels Pirineus i compta amb la col·laboració de les entitats següents: Cia. de Jocs l’Anònima, Òmnium Berguedà, Càritas Parroquial de Berga, A.E. Mountain Runners del Berguedà, Handbol Berga, C.E. Berga, CEB Vòlei Berga, A.E. Bàsquet Berga, AA.VV. Font del Ros, Casal Cívic de Berga, El Brot-Espai d’acompanyament i criança, AA.VV. Carrer Major, Berguedana de Folklore Total, Bergacomercial, Associació Vocal Berguedana Da Capo, Agrupació Teatral La Farsa, Grup Colònies a Borredà, JAB Berga, Cal Branxart Cooperativa, La Bauma dels Encantats, Penya Boletaire de Berga, Berguedà Bike Trails, Ginkgo APAC Berguedà i Amigues i Amics del Pessebre de Berga. La programació també compta amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya.    

X