El Govern pressuposta diverses intervencions en fosses comunes del Berguedà

Al Berguedà hi ha actuacions previstes a Guardiola, la Nou, Montmajor, Capolat i Sant Julià de Cerdanyola, entre d'altres

El Govern ha acordat la inversió en fosses en el Consell Executiu d'aquest dimarts al matí. GOVERN

El Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya ha pressupostat gairebé 5 milions d’euros per intervenir en fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme, i una part important d’aquests diners es destinaran al Berguedà. La xifra dobla la que hi havia en l’anterior pressupost i servirà per excavar a les fosses de Bovera, a les Garrigues, i al Berguedà.

Pel que fa al Berguedà, s’han programat intervencions a l’aqüeducte del Collet, a Guardiola, una fossa amb fins a 4 possibles soldats republicans morts durant la retirada que haurien estat inhumats. També s’actuarà a Capolat, on hi ha cinc possibles localitzacions, amb una previsió màxima de 23 individus enterrats. I a la Tomba dels 4, a Montmajor, on hi podria haver fins a 4 soldats republicans. També es contemplen excavacions al camp de Collet, a Planes de Cal Companyó, a la Masia Subirana de Sant Julià de Cerdanyola i a la Nou de Berguedà, on hi ha tres possibles fosses localitzades.

A Bovera es preveu intervenir al coll Roig, una fossa amb uns 15 soldats republicans executats en uns bancals propers; el Mas del Senyor, un hospital republicà on hi ha un nombre indeterminat d’individus exhumats; el Mas del Vidal, una fossa associada a un punt de socors republicà amb uns 13 individus; i a la Casilla, una fossa amb 12 soldats i una dona executats per les tropes franquistes.

El nou contracte de fosses té una durada de quatre anys

El contracte entrarà en vigor l’1 de març de 2023 i serà vigent fins al 31 de desembre de 2026. La inversió, juntament amb les campanyes que es porten a terme per donar a conèixer el Cens de persones desaparegudes i el Programa d’identificació genètica, té com a objectiu final permetre identificar i retornar a les famílies un nombre més gran de les despulles de persones desaparegudes.

La tasca de la Direcció General de Memòria Democràtica

Les actuacions per recuperar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista que duu a terme la Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya tenen com a objectiu donar compliment als principis de veritat, justícia, reparació i garanties de no repetició establerts pel dret internacional. Les intervencions en fosses busquen recuperar, analitzar i identificar les restes localitzades i retornar-les als seus familiars, o bé donar-hi una sepultura digna.

A més de sistematitzar els protocols d’actuació i la planificació de les intervencions, el treball es complementa amb el Programa d’identificació genètica de persones desaparegudes.

X