Tràfec Teatre i Konvent se sumen a Angelina Vilella com a premiats de l’any en l’àmbit de la cultura al Berguedà

El Consell Comarcal reconeix l'agrupació teatral amb el premi a la Creació Artística pel projecte "(je suis) nAnAqui" i a Konvent, per la seva trajectòria i el reconeixement internacional obtingut al llarg dels anys

Se sabia que Angelina Vilella rebria el Premi d‘Honor de la Cultura del Berguedà 2022, però el Consell Comarcal es va reservar per la gala els guanyadors del premi a la Creació Artística i a la Difusió Cultural. Aquesta vegada els guardonats van ser Tràfec Teatre, pel projecte “(je suis) nAnAqui”, i l’Associació Cultural Konvent, i es van donar a conèixer en una gala lluïda al Pavelló de Suècia de Berga.

L’atreviment de Tràfec Teatre d’endinsar-se en la salut mental

El premi a la Creació Artística reconeix a les persones o col·lectius que realitzin o hagin fet projectes artístics d’interès. El jurat ha decidit atorgar el premi a Tràfec Teatre.

L’agrupació teatral es va constituir a Berga l’any 1992 i des de llavors s’han dedicat a portar a terme happenings o accions teatrals. Es caracteritzen per la seva aposta i experimentació pel llenguatge corporal a través de tècniques com Decroux o la Biomecànica. Tràfec Teatre ha representat els seus espectacles en ciutats com Sevilla, Madrid, València o Barcelona i en diferents països estrangers com França, Itàlia, Letònia o Lituània.

Per atorgar aquest premi el jurat ha valorat especialment l’originalitat de la proposta del projecte”(je suis) nAnAqui”, ja que assumeix el risc de tractar sobre salut mental. La decisió final l’ha fet decantar la innovació pel que fa a la creació artística, però el jurat també ha tingut en compte el recorregut i el bagatge de la companyia Tràfec Teatre.

El jurat també ha apuntat que s’ha valorat molt positivament la proposta de la Llançadora amb el projecte “Fiblades” per la voluntat de xarxa que va més enllà de la mateixa comarca.

El públic de la gala, al pavelló de Suècia de Berga. CCBERGUEDÀ

El Konvent, un epicentre cultural berguedà

El premi a la Difusió Cultural, que distingeix entitats, col·lectius o persones que realitzin o hagin fet projectes de promoció i difusió cultural d’interès, ha estat per a l’Associació Cultural Konvent.

El Konvent és un autèntic centre artístic multidisciplinari. Ubicat en un antic convent de monges de finals del segle XIX a Cal Rosal, s’ha reconvertit actualment en un dels epicentres de la cultura i de l’art a la comarca. El Konvent és un espai on es fa art de tota mena, però per sobre de tot, es treballa incansablement per fer aflorar la cultura i el territori berguedà. S’hi poden trobar tota classe de propostes culturals: concerts, jornades, xerrades, exposicions, tallers…

Per atorgar aquest premi, el jurat ha valorat especialment la trajectòria del Konvent, que amb el pas dels anys ha obtingut un reconeixement internacional remarcable. També és veritat però, que aquest reconeixement moltes vegades ha faltat a dins de la comarca del Berguedà, i és per això que el premi és ben merescut. El jurat ha valorat especialment la potenciació de l’art contemporani per part del Konvent i el fet que hagi portat el nom de la cultura berguedana arreu del món.

L’anunciat homenatge a Angelina Vilella

La cinquena edició dels premis de Cultura del Berguedà 2022 ha guardonat amb el seu reconeixement d’honor a Angelina Vilella Capallera. Aquest guardó reconeix la trajectòria d’una persona o entitat berguedana amb un bagatge cultural irrefutable.

Angelina Vilella és un motor cultural de la ciutat de Berga. Nascuda l’any 1948, Vilella va ser directora i professora de la desapareguda Escola d’Arts i Oficis de Berga. A més, va dirigir l’Agrupació Teatral La Farsa, ha impartit classes de dibuix i pintura a centenars d’alumnes berguedans de diferents escoles i va impulsar l’associació Dones d’Art. Vilella és una artista polifacètica que domina diferents disciplines culturals, com per exemple la pintura, el dibuix o la caricatura, però també fa nines i ninots amb pasta de paper, entre d’altres. Vilella també és coneguda perquè va ser la restauradora de les comparses de la Patum durant tretze anys, fins a l’any 2003.

https://twitter.com/lafarsaberga/status/1601664110277500928

Participa activament de les festes de la ciutat com el Carnestoltes, on forma part de la comissió organitzadora, o dels Reis de l’Orient de Berga, on és autora de les tres corones i altres complements de la cavalcada. Es calcula que ha fet més de 200 quadres, 700 caricatures i una trentena d’exposicions al llarg de la seva vida.

En el seu parlament durant la gala, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, va voler destacar la tasca de Vilella: “L’Angelina és sinònim de cultura berguedana i es mereix aquest reconeixement. En totes les seves facetes d’artista deixa empremta. En el seu art, sí, però també amb les persones que l’envolten”.

Angelina Vilella, durant la gala dels Premis de Cultura 2022. CCBERGUEDÀ

“Una comarca amb un patrimoni cultural inigualable”

La consellera comarcal de Cultura, Araceli Esquerra, ha volgut felicitar a les persones i entitats guardonades i ha remarcat la importància d’aquests premis. “Enguany hem arribat a la cinquena edició dels premis de Cultura del Berguedà i és important destacar que els guardons pretenen donar suport a la cultura de la comarca i a les persones que la fan possible perquè el motor cultural del Berguedà no s’aturi mai”, exposa.

La consellera Araceli Esquerra s’ha mostrat “molt satisfeta perquè especialment en aquesta edició s’ha reconegut el treball de persones que en el seu dia a dia s’impliquen perquè la cultura del Berguedà sigui reconeguda a dins i a fora del nostre territori”.

Per la seva banda, el president Lara també ha volgut destacar la importància dels premis de Cultura del Berguedà i de les persones que els fan possible. “Tenim una comarca amb un patrimoni cultural inigualable, i això no seria possible sense les persones que dia a dia treballen i s’involucren per mantenir-la viva”.

A més de l’entrega de premis, la cultura berguedana ha brillat amb força a través d’actuacions en directe al pavelló de Suècia de Berga. Els assistents a l’acte han pogut gaudir de les notes musicals de l’artista Laura Luceño, la mostra d’il·lustracions en directe de Rubén Torres i les lectures de l’Agrupació Teatral La Farsa.

https://twitter.com/ilusRuben/status/1601657805361987584
X