Gironella estrena un cicle de tardes de monòlegs, ideat per l’humorista berguedà David Cols

És la gran novetat del 2023 del Culturitza't, el programa anual de cultura a Gironella, que enguany busca acostar-se als 4.000 assistents en tota la temporada

El regidor de Cultura, Lluís Vall, ha presentat el primer trimestre de Culturitza't per al 2023. MARC CANTURRI

Una tarda de monòlegs al mes a l’Espai Cultural de Viladomiu Nou. És una idea de l’humorista berguedà David Cols que l’Ajuntament ha comprat i ha presentat aquest dimecres al matí com la gran novetat del Culturitza’t 2023.

El mateix David Cols serà l’encarregat de presentar cada tarda de monòlegs. Totes començaran a les 6 i comptaran amb dos monologuistes convidats. La primera tarda serà l’últim diumenge de gener, dia 29, amb Àngel Miralles i Eloi Güell. La segona, coincidirà amb el cap de setmana de carnestoltes a Gironella, el 26 de febrer, i comptarà amb Guillem Estadella i la companyia Impro con Limón. I la tercera, el 26 de març serà igualment presentada per David Cols, però serà una tarda de monòlegs en clau femenina: les còmiques convidades seran Eva Cabezas i Lourdes Bayonas.

Les tardes de monòlegs s’allargaran tot l’any: n’hi haurà una cada mes. Però, de moment, l’Ajuntament de Gironella només ha presentat les del primer trimestre, ja que el govern vol anar detallant la programació del Culturitza’t de manera trimestral. El regidor de Cultura, Lluís Vall, ha exposat en roda de premsa que l’objectiu és “consolidar públics” i s’ha posat un repte: tornar a rondar els 4.000 assistents amb els quals es va tancar la temporada del 2019, la més exitosa fins ara pel que fa a públic cultural a Gironella.

A banda de les tardes de monòlegs, el primer trimestre de Culturitza’t busca combinar diversos estils per atraure tota mena de públics. El 5 de febrer, per exemple, el Local del Blat serà l’escenari d’un emotiu concert de la cantant Celeste Alias, que homenatjarà una referent de la música popular com Chavela Vargas.

Al cap d’una setmana, el 5 de març, el trio format per Marc Comabella, Sergi Renom i Clara Renom donaran pas a la música clàssica i ho faran a l’Espai Santa Eulàlia. I el 19 de març, coincidint amb la Fira del Motor de Sant Josep, la companyia Cor de teatre portarà a Gironella el seu nou espectacle de carrer Estop, un musical itinerant a l’aire lliure que començarà al Local del Blat.

A finals de març, a banda de la tarda de monòlegs en clau femenina del dia 26, també hi haurà el festival infantil solidari que organitza Mans Unides Gironella i que pretén ser una tarda de jocs, cançons i activitats perquè totes les famílies s’ho passin d’allò més bé.

I el festival de màgia Magikae tancarà el primer trimestre de cultura del 31 de març al 2 d’abril. Lluís Vall ha avançat que el festival creixerà molt respecte a l’any passat i que, de fet, doblarà el seu pressupost. Tot plegat, però, s’anunciarà amb tots els detalls quan s’acostin les dates.

L’augment de costos obliga a apujar les entrades

El regidor de Cultura també ha explicat que, per primera vegada en sis anys, l’Ajuntament s’ha vist obligat a actualitzar els preus de les entrades del Culturitza’t, a causa de l’increment de costos que viu el sector. Abans accedir a la majoria d’actes del programa cultural valia cinc euros. A partir d’aquesta temporada, les entrades anticipades costaran 6 i les que es comprin a taquilla, 8.

Malgrat tot, Lluís Vall ha reivindicat que la programació cultural de Gironella està a l’altura de programacions de municipis molt més grans i ha assegurat que el municipi, tot i els increments, continua oferint “els preus més populars de Catalunya” amb l’objectiu que “el preu mai pugui ser l’excusa per assistir a un acte”.

Tota la programació d’aquest primer trimestre de Culturitza’t, AQUÍ

X