Homenatge a Jordi Cussà, a Berga: amics, un nou llibre i un recital poètic amb música

Serà l'1 d'abril, a dos quarts de 7 de la tarda, i l'han cuinat Edicions L'Albí, Òmnium Berguedà i l'Ajuntament

“L’escriptor més important que ha parit Berga”, “un dels autors més importants que ha donat el país” i “un berguedà de cos i ànima”. Així han descrit Jordi Cussà l’alcalde, Ivan Sànchez, l’editor Jaume Huch i la germana, Rosa Maria Cussà. Ho han dit en una roda de premsa on han anunciat que ho tenen gairebé tot a punt per retre-li un sentit homenatge, al Pavelló de Suècia de Berga. Serà l’1 d’abril, a dos quarts de 7 de la tarda, i l’han cuinat Edicions L’Albí, Òmnium Berguedà i l’Ajuntament.

L’acte serà presentat per la periodista Dolors Clotet, que va tenir l’oportunitat d’entrevista l’artista més que ningú durant les dècades ininterrompudes com a redactora de Regió7 al Berguedà. Es dividirà en tres parts: una primera en què diversos amics parlaran de la figura de Cussà des de les diferents disciplines que l’artista va tocar, una segona en què es presentarà el llibre de poesia pòstum A tres de quatre i una última part que consistirà en un recital poètic a càrrec de membres d’Anònim Teatre i amb música de Xavi Guitó.

A la primera part, Xavi Marginet i Eva Sànchez parlaran de la vessant teatral de Cussà, tant a la Farsa com a les dues etapes a Anònim Teatre. Matthew Tree i Anna Camps en descriuran la faceta d’escriptor i traductor, mentre que Llorenç Capdevila i Jordi Estrada se centraran en la figura de Cussà com a narrador. El bloc es tancarà amb la interpretació al piano d’un vals que el músic Xavi Guitó dedica a Cussà.

La segona part servirà per presentar el nou llibre, que és un recull de dotzens, la forma que tenen tots els poemes de Cussà que s’hi han inclòs. Per avançar-ne alguns detalls, intervindran el filòleg Eloi Bellès, que és l’autor de l’epíleg, i també l’editor Jaume Huch, que a banda de ser un gran amic de l’autor, va ser una figura cabdal perquè la seva obra es comencés a publicar, fa més de 20 anys, i ara ha aconseguit editar un nou títol, un any i mig després de la mort de Cussà.

Sobre la tercera i última part, Xavi Guitó ha afirmat que és una bona manera de cloure l’homenatge, atès que a Cussà li agradava sentir els seus poemes en veu alta amb música clàssica de fons.

Gairebé 40 anys d’obra publicada

Jaume Huch ha recordat la trajectòria de l’autor i ha reivindicat la seva obra poètica que va iniciar-se amb la publicació d’una selecció de poemes de Cussà a la revista de poesia Ultime, editada per L’Albí l’any 1986. Huch ha dit que “no necessitàvem cap excusa per fer un homenatge al Jordi, però sí que calia esmenar una anomalia, que és l’edició del llibre de poesia A tres de quatre“. I és que, segons ha dit l’editor, Cussà va escriure molts poemes, però molt pocs van veure la llum. Ara s’hi posa remei, però recalca que encara n’hi ha molts al calaix.

En la mateixa línia, Montserrat Soler, membre d’Òmnium Berguedà, ha destacat l’extraordinària riquesa de vocabulari que contenen els llibres de Cussà. Per a ella, “el Jordi es mereix un homenatge per la seva vàlua literària i per la conservació de moltes paraules i expressions pròpies del Berguedà”.

Cussà, camí dels instituts

Montserrat Soler també ha expressat la necessitat de donar a conèixer i treballar els textos de Cussà als centres d’educació berguedans. I, poc després, Rosa Maria Cussà, germana de l’autor, ha afirmat que els instituts de Berga ja han mostrat interès per incloure les obres de l’autor berguedà en el programa educatiu. En aquest sentit, Rosa Maria Cussà ha esmentat que els instituts de la ciutat han mostrat interès per incloure les obres de l’autor berguedà en el programa educatiu.

Per a la germana de l’autor, “és molt gratificant veure que la gent de Berga el celebra i l’aprecia i entre tots hem de lluitar i vetllar perquè la seva obra continuï inspirant a futures generacions de berguedans i fer que se sentin orgullosos d’aquest bonic llegat que no només ha deixat a la família, sinó també a la ciutat i la literatura catalana”.  

Un homenatge que arriba tard

L’alcalde Ivan Sànchez ha recordat quan “veia a Cussà a la terrassa del bar Cal Negre, sobretot, durant les diades de Sant Jordi signant llibres en una taula petita i humil”. Per a Sànchez, “Cussà és l’escriptor més important que ha parit mai Berga i era humil perquè va decidir, per sort nostra, viure a Berga. L’alcalde s’ha preguntat “què hauria passat si hagués viscut en una altra ciutat o si hagués tingut una premsa afí que l’hagués impulsat i acompanyat? Segurament, aquest homenatge, no de la ciutat sinó de tot el país, hauria arribat molt abans”. Sànchez ha agraït la tasca de Jaume Huch “perquè en els moments en què ni la premsa, ni moltes editorials, ni ningú confiava en el Jordi, el Jaume va estar al seu costat i el va editar. Gràcies a ell el món tindrà la seva obra”.

Obra literària de l’autor berguedà

Jordi Cussà Balaguer va sorprendre el públic i la crítica l’any 2000 amb la novel·la Cavalls salvatges, recuperada finalment el 2016 per l’Albí. Va publicar també La serp (2001), L’Alfil sacrificat (2003), Apocalipsis de butxaca (2004), La novel·la de les ànimes (2005), Clara i les ombres (2007), El noi de Sarajevo (2010), A reveure, Espanya (2010), Formentera lady (2015), El trobador Cuadeferro (2016) i El Ciclop (2017). Cal destacar també els reculls Contes d’onada i de tornada (2009) i Contes del Bé i del Mal (2012). Darrerament, va publicar El primer Emperador i la reina Lluna (2021), guanyadora dels premis Crítica Serra d’Or i L’Illa dels Llibres i finalista del premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any. I, pòstumament, Les muses (2022).

X