Jordi Cussà, Xavier Gonzàlez-Costa, Marcel Tuyet i Quim Sala, les quatre apostes locals de L’Albí per a aquest Sant Jordi

L'editorial berguedana presenta dotze novetats literàries per a aquest Sant Jordi, el doble que fa un any, i amb una aposta important per la novel·la i la poesia

La berguedana Edicions de L’Albí encara una de les Diades de Sant Jordi més prolífiques dels últims anys. Presenta dotze novetats, que són el doble de les que presentava fa tot just un any, en l’últim 23 d’abril. D’aquestes dotze novetats, vuit són títols que s’han presentat durant el primer trimestre de 2023 i les altres quatre són llibres que van veure la llum el 2022, però que aquest abril viuen el seu primer Sant Jordi.

L’editor, Jaume Huch, destaca l’aposta per la poesia i la novel·la. Si ens fixem en les vuit obres que s’han presentat aquest 2023, hi ha dos pòquers: quatre novel·les i quatre poemaris. I és en aquests quatre últims -els reculls poètics- on el segell berguedà batega com mai. Xavier González-Costa presenta Un llençol blanc un dietari poètic que va escriure en els primers quatre mesos de guerra a Ucraïna; també veuen la llum alguns dels molts dotzets que Jordi Cussà va deixar en un calaix, amb el recull A tres de quatre; i el també berguedà Marcel Tuyet s’estrena com a autor amb Bucles, un recull de poemes que ha escrit en els últims 20 anys sense cap pretenció, però que es postulen com un dels grans reclams del Sant Jordi comarcal.

A aquests tres títols, convé afegir-hi el nou assaig filosòfic de Quim Sala, que no falla en la seva cita fidel amb el 23 d’abril. És El món entre llums i ombres.

A tres de quatre | Jordi Cussà | Poesia

Un títol que fa justícia. Perquè Jordi Cussà també era poeta i perquè va deixar molts poemes en un calaix. Ara, L’Albí en publica uns quants. Tots són dotzets, el nom que va posar el mateix Cussà a les estructures de tres estrofes de quatre versos que solia crear. L’autor no va ser a temps de veure aquest poemari editat, però sí que ho va deixar emparaulat amb L’Albí, que, després d’anys de feina, ara ho materialitza.

Un llençol blanc. Dietari poètic frustrat de la guerra a Ucraïna | Xavier Gonzàlez-Costa | Poesia

El 24 de febrer del 2022 va ser l’últim dia de feina de Xavier Gonzàlez-Costa abans de prejubilar-se. El mateix dia es declarava la guerra a Ucraïna, amb la invasió de les tropes russes. Al Xavier li van regalar una llibreta on hi havia serigrafiat ‘La resta de la meva vida’ i la va estrenar escrivint un poema sobre la guerra. Va decidir que escriuria cada dia un poema sobre el conflicte fins que s’acabés i tornés la pau. Per a ell, era una manera de retrobar-se amb la poesia, però ha acabat sent un llibre. Un poemari que és “frustrat” perquè a l’autor li hauria agradat tancar-lo amb la fi d’una guerra que continua.

Bucles | Marcel Tuyet | Poesia

Quan va iniciar els estudis de Filologia, fa més de vint anys, Marcel Tuyet va començar a omplir de poemes un Word. Hi escrivia a estones. Quan estava inspirat, quan tenia temps lliure o, simplement, quan li venia de gust. I aquest calaix digital, una mica sense adonar-se’n, s’ha anat fent gran. Fins ara, que torna a estar en blanc: “No m’he guardat res”. Tot el que hi havia ara és en un llibre. Es diu ‘Bucles’ i és el primer recull de poemes de Tuyet.

El món entre llums i ombres | Joaquim Sala i Pujolràs | Assaig

Un nou assaig filosòfic de l’incombustible berguedà Quim Sala. És un habitual en els Sant Jordis de L’Albí des de la seva jubilació com a professor. Ara, Sala planteja un diáleg amb uns quants pensadors per entendre millor la situació del món actual i que convida el lector a aprendre a viatjar interiorment, reflexionant sobre l’estrès del dia a dia i la velocitat amb la qual transcorre la vida. És un títol que va sortir el 2022, però que aquest abril viu el seu primer Sant Jordi.

Rius Paral·lels | Jordi Estrada | Novel·la

Jordi Estrada reconstrueix en aquesta novel·la la vida del poeta Màrius Torres. Ho fa a través de les vivències de Torres en els seus últims dies de vida, malalt, al sanatori de Puig d’Olena. A partir d’aquest punt, Jordi Estrada aconsegueix fer un retrat de la Catalunya del moment, a principis dels anys 40, poc després del final de la Guerra Civil espanyola.

L’enèsima confabulació d’imbècils | Marcel San Martín | Novel·la

Marcel San Martín s’estrena com a autor amb aquesta interessant, divertida i irònica novel·la. En ella, en Lluís, un assagista que vol aspirar a ser escriptor, defuig de conformar-se amb el terreny teòric de la seva professió i creu que ha arribat el moment de passar a l’acció.

El dia dels Beatles | Ramon Breu | Novel·la

Una novel·la que agafa l’històric concert dels Beatles a Barcelona, l’any 65, per submergir-se en els ambients de la Barcelona del moment. Aquell estiu, la Monumental va aplegar 18 mil persones en un esclat d’entusiasme, llibertat i esperança, quan el franquisme vivia els seus últims anys. Amb aquesta novel·la, Ramon Breu vol llançar un fil de reflexió sobre una qüestió que el present no ha resolt encara i que ens obliga a conviure amb el record d’una infàmia que no s’ha tancat.

Res no dorm | Xavier Potrony | Novel·la

Xavier Poltrony s’estrena com a autor després del seu pas per l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès. En aquesta novel·la, una adolescent desperta en estat de xoc en una avioneta accidentada. El pilot és mort i ella no recorda res. I allà, mentre espera que la rescatin, reflexiona sobre un passat que no recorda i un futur que no sap què li portarà.

Memòria externa | Ton Armengol | Poesia

És el tercer llibre de l’autor, el primer amb L’Albí. El manresà Ton Armengol presenta ara un nou recull de poemes que parlen de l’efímer i de l’oblit: “Vivim com vores només embastades”, diu en un poema que conclou, taxativament: “El més definitiu és instal·lar-se arran de la provisionalitat”. Un llibre sobre els grans contrastos de la vida.

Els Borges. Uns carlins de Vernet (1823-1861) | Marcel·lí Pedrós i Puigarnau | Assaig

Un assaig històric que relata la història dels Borges, una família nascuda a Vernet, un petit poble de la Noguera que, amb els anys, ha esdevingut l’actual Artesa de Segre. La vida dels Borges serveix per tractar l’època de les guerres carlines i el llibre és una eina important per destapar la vida d’Antoni Borges, el pare de la família, però sobretot de Josep Borges i Granollers, el fill, que va participar a la Guerra dels Set Anys, a la Guerra dels Matiners i a l’aixecament carlí del 55 i el 56.

Rituals elementals. Enigmes, llegendes i tradicions | Josep Maria Solà | Assaig

L’autor, Josep Maria Solà, es proposa esbrinar l’origen de rituals de tota mena. Es fixa en el subgènere de ciències ocultes, com la bruixeria, l’astrologia o la maçoneria, però també tracta tradicions que la població general celebra durant l’any. I tot, des d’una perspectiva interdisciplinària, poètica i literària.

Paraules traçades. El Camí Ignasià per terres catalanes | Jaume Bonvehí | Poesia

El quart llibre que L’Albí edita a Jaume Bonvehí. L’autor ha fet quatre llibres en quatre anys, inspirant-se en diversos trams del Camí Ignasià, des de Catalunya fins al País Basc. ‘Paraules traçades’ és un recull de poemes curts, de tres versos, que descriu els paisatges que Bonvehí va trobant i, sobretot, les emocions que li desperten.