El passatge secret de Borredà que ja es pot travessar

Pas dels traginers, que duu a la casa de Can Font, a Borredà

“Tothom en parlava, però mai ningú no l’havia vist”. L’alcalde de Borredà, Jesús Solanellas, explica el misteri del pas dels traginers. El passatge connecta el carrer de la Font amb Can Font, la casa més emblemàtica del poble, que és un antic hostal de passavolants. Els veïns de Borredà sabien que existia però ni els més vells l’havien vist alliberat com està ara.

Fa gairebé 70 anys, el van tancar per fer-hi un magatzem de llenya. I més endavant, va arribar a ser un local comercial, on es va instal·lar una botiga de calçat i fins i tot una perruqueria. Però mai va deixar entreveure la forma original. En els darrers trenta anys, ni tan sols això. La perruqueria va tancar, i va quedar “tancat i barrat per banda i banda”.

L’Ajuntament ha encarregat a una empresa local, Obres i Reformes Camprubí, que en buidés les parets i el sostre fins arribar al mur antic. “Ha tirat a terra els tancaments, ha netejat l’interior i ha recuperat la pedra original”. Falta el terra, on els treballs no han aconseguit arribar fins a baix de tot. Solanellas promet continuar treballant-hi: “Buscarem l’original i, si existeix, farem tot el possible per preservar-lo i restaurar-lo”.

Recuperació de Can Font

Els treballs han costat 13.965 euros i són el primer pas d’un projecte més ambiciós: la recuperació de Can Font per al poble. L’any passat, l’Ajuntament va comprar l’edifici per 130.000 euros amb la intenció de fer-hi locals municipals a la planta baixa i pisos a les dues plantes superiors.

La reforma va per llarg. “Primer, hem de fer un pla director per determinar els usos de cada espai i les tècniques per retaurar tot el conjunt”, adverteix l’alcalde. Però almenys ja està encarrilada la recuperació d’un espai de gran rellevància històrica.

Casa de Can Font, a Borredà

L’hostal del camí ral Berga-Ripoll

Els documents més antics que se n’han trobat certifiquen que Can Font ja existia a principis del segle XIV i que era l’hostal de Borredà. Allotjava sobretot viatgers que transitaven pel camí ral de Berga a Ripoll.

“Tot sembla indicar que la família que regentava l’hostal, els Serra, eren originaris de Ripoll i que probablement foren establerts a Borredà pels abats del monestir”, expliquen els Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Al segle XVII, consta que tenia 7 llits i un forn, que encara es conserva. Perquè, després de ser hostal, Can Font va ser un forn de pa, un consultori mèdic i una llar d’infants.

No és estrany, doncs, que el camí que hi mena —i ningú viu mai no havia vist—s’anomenés el pas dels traginers.