Comencen les obres per construir l’estació de busos de Gironella: estarà feta en quatre mesos

Les màquines hi treballen des d'aquest dilluns, 18 de setembre, i s'espera que els treballs s'enllesteixin cap a principis d'any.

Ara sí: comencen les obres per construir la nova estació de busos de Gironella. Les màquines hi treballen des d’aquest dilluns, 18 de setembre, i s’espera que els treballs s’allarguin uns quatre mesos. Això vol dir que, si res es torç, l’estació estarà acabada cap a principis d’any i resoldrà un dels grans maldecaps del govern municipal els últims anys: evitar que els autobusos quedin aturats a l’avinguda i endreçar-los en un espai exclusiu perquè descarreguin i carreguin passatgers.

L’alcalde, David Font, ha dit a l’Aquí Berguedà que “avui és un dia molt feliç” perquè “feia anys que l’esperàvem”. Font ha destacat que, amb la nova estació, “culminarà un llarg procés d’espera”, però tot just serà “un primer pas que ha d’anar a més”. Per a l’alcalde, amb l’estació Gironella gaudirà d’una infraestructura capaç d’absorbir més autobusos, però després caldrà que el model de transport públic es reforci des de la Generalitat: “És, de moment, l’únic mitjà de transport públic de la comarca i calen reforços. Fins ara se’ns podia dir que no teníem més maquinària perquè tampoc teníem la infraestructura per acollir-la, però ara això ja no passarà”.

S’eliminen els aparcaments que hi havia on anirà l’estació

Des d’aquest dilluns no es pot aparcar a l’esplanada de davant del supermercat Bonpreu. És el punt exacte on anirà la futura estació i, per tant, la zona on treballaran els constructors durant els pròxims quatre mesos.

L’alcalde ha explicat que “quan vam començar la reforma integral de la plaça de l’estació, s’eliminaven moltes places de forma temporal i vam optar per aquest aparcament provisional”. I mentre les obres no començaven, els cotxes tampoc feien nosa. El que no esperava l’Ajuntament és que l’inici dels treballs s’endarrerís tant… Uns quatre anys, al final. En aquest temps ha calgut reformular parts del projecte, fer modificacions urbanístiques i esperar que la Generalitat fes els tràmits per adjudicar l’obra.

Ara l’Ajuntament no preveu recol·locar les places en un altre punt, a curt termini: “No tenim espais per fer-ho tampoc”. Això sí, David Font aclareix que estan buscant alternatives, tot i que matisa que “no són immediates”.

https://twitter.com/AjGironella/status/1702626813166367121

835.000 euros i una empresa berguedana com a constructora

El Departament de Territori va adjudicar les obres a finals de juny per 835.000 euros. L’empresa que va guanyar el concurs va ser la berguedana Serviobres Queralt, que també ha estat l’encarregada de fer, en els últims mesos, la sonada transformació del carrer Harmonia.

Amb l’actuació, el Departament preveu “millorar el nivell de servei a les persones usuàries i promoure l’ús del transport públic, així com afavorir la connectivitat del municipi”.

Com serà la nova estació?

Gironella compta amb diverses parades d’autobús i l’obra que avui comença dotarà el municipi d’una estació o parada central. Estarà ubicada en uns terrenys paral·lels a l’avinguda Catalunya; disposarà de quatre andanes, de tal manera que fins a quatre autobusos hi podran accedir simultàniament. I l’entrada i sortida dels vehicles serà per la mateixa avinguda de Catalunya.

La proposta consisteix en la reurbanització de tot l’àmbit. Es crearà un vial paral·lel a l’avinguda de Catalunya i una nova vorera que servirà de separació entre la zona d’aturada d’autobusos i l’avinguda de Catalunya, alhora que es mantindrà la connexió amb la vialitat existent. En les noves voreres a l’àmbit de l’estació, es disposaran diverses zones enjardinades delimitades amb xapa d’acer.

A la zona d’aturada d’autobusos, es preveu la col·locació de dues pèrgoles en estructura metàl·lica d’acer que crearan dues zones d’ombra i donaran protecció als vianants i passatgers en cas de pluja. Així mateix, el projecte inclou la construcció d’una marquesina com espai per a l’espera de les persones usuàries. Aquesta estructura estarà construïda en acer amb un tancament envidrat.

L’estació disposarà de carregadors per a telèfons mòbils, aparcament per a bicicletes, aparcament amb carregadors per a patinets elèctrics, un monitor informatiu amb els horaris dels autobusos i diverses càmeres de seguretat. També es preveu renovar tot l’enllumenat dins de l’àmbit de la nova parada.