Borredà vol més hores de metge i millores a la carretera que connecta el municipi amb Berga i Vilada. Durant els últims anys, sempre que l’Ajuntament ha tingut ocasió d’acostar reivindicacions a la Generalitat, tots dos temes -tant les hores de metge com la carretera- han sortit a l’ordre del dia. I aquest cap de setmana se n’ha viscut un nou episodi: l’alcalde, Jesús Solanellas, ha aprofitat la visita al poble del Primer Secretari del PSC i cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, per traslladar-li el malestar per l’enquistament de dos temes als quals el Govern de la Generalitat no posa fil a l’agulla.
La pèrdua d’hores de metge: de cinc dies a només un
És la principal queixa de la zona cap a la Generalitat en els últims anys. L’alcalde explica que el 2019, abans de la pandèmia, hi havia metge cada dia: el consultori estava obert 34 hores i mitja, cinc dies a la setmana, i cada dia hi havia metge, personal d’infermeria i administratius. Ara, en canvi, només hi ha metge un dia (i a vegades no hi pot ser perquè li surten urgències en altres punts) i 16 hores d’infermera i administratiu. La queixa la fa ara Borredà, però és compartida amb Vilada, Castell de l’Areny i Sant Jaume de Frontanyà, que reclamen tornar a tenir cinc dies d’atenció mèdica entre els consultoris de Vilada i Borredà.
Segons ha explicat Solanellas a l’Aquí Berguedà, Salvador Illa es va comprometre a fer arribar la queixa als diputats del PSC que s’encarreguen de reivindicar, des de l’oposició, els temes relacionats amb salut. Illa va recalcar, això sí, que la manca de metges és un problema generalitzat a tot el país, si bé va apuntar que cal trobar solucions per combatre-la, com ara posar mitjans de transport -com taxis- que permetin acostar els pacients a la consulta de metge més propera en qualsevol moment.
La carretera: “De Borredà, ni se’n parla”
L’altre gran reclam és la C-26. Fa més d’una dècada que se’n parla, però sempre queda en un calaix. En el seu moment, la Generalitat va proposar invertir uns 90 milions d’euros a eixamplar la carretera, corregir els trams amb més revolts i, fins i tot, construir dues variants a Vilada i a Borredà per evitar haver d’entrar als pobles per anar cap a Berga o Ripoll.
Amb el projecte aparcat, el 2015 es va aconseguir que el Parlament prohibís el pas de tràilers per la carretera. L’aleshores alcalde de Borredà, Joan Roma, va ser una de les veus més incisives per aconseguir-ho, però va apuntar que només era “un pedaç” i que calia anar més enllà i fer les millores integrals a la carretera.
Ara l’actual alcalde, Jesús Solanellas, veu amb estupefacció que la Generalitat avanci fases en la millora de la C-26 entre el Berguedà i el Solsonès, però en canvi oblidi el tram entre Berga i Ripoll: “De Borredà i Vilada, ni se’n parla”. Solanellas defensa que les millores són urgents i recrimina que, amb els anys, l’estat de la carretera ha anat a pitjor i, ara, cal que més enllà de treballar el projecte d’obres, es facin actuacions d’urgència: “Almenys, millorar alguns trams del ferm, fer neteja de vegetació i adequar algun revolt especialment perillós”.
La fibra òptica, un altre cavall de batalla
Més enllà d’aquests dos eixos de reivindicacions, l’Ajuntament de Borredà també va traslladar a Salvador Illa que cal impulsar mesures per fer arribar al fibra òptica a les zones disseminades, els càmpings i les cases rurals. “És un compromís reiteradament incomplert”, apunta Solanellas.
L’alcalde també va parlar amb el líder socialista de “les dificultats per fer front a la protecció d’espais protegits, així com la necessitat de disposar de més ajuts i major agilitat en les tramitacions oficials”.
Acabada la reunió, Illa va fer un recorregut per una part del nucli antic i de la zona esportiva per a mostrar algunes obres ja fetes, i altres que està previst dur a terme en els propers mesos. Illa també ha visitat els municipis de Bagà i Sant Jaume de Frontanyà, on -com a Borredà- també hi ha alcaldes socialistes.