Arriba la Festa dels Bolets, sense bolets

Els experts confien que la temporada encara és a temps de remuntar, però lamenta que de moment les pluges no han estat gens efectives

A les portes de la festa boletaire per excel·lència al Berguedà, tornar del bosc amb el cistell ple continua sent pràcticament missió impossible. Aquest diumenge el Pla de Puigventós acollirà el tradicional Concurs de Boletaires organitzat per la Penya Boletaire de Berga. Serà la 65a edició, però molt hauria de canviar el panorama perquè es vegin els grans cistells que anys enrere s’hi exhibien.

La temporada boletaire pot remuntar

Des del 2017 que no es veia una escassetat de bolets tan bèstia a Catalunya. Tot i això, Juan Martínez de Aragón, micòleg del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), ha explicat a lAquí Berguedà que “encara és d’hora i si hi ha pluja la temporada pot remuntar encara que no es preveuen precipitacions fins al 10 d’octubre”.

Martínez assegura que “tota la pluja que ha caigut els últims mesos no ha estat gens efectiva, ja que les ventades i les altes temperatures han provocat que l’aigua que havia caigut s’evaporés més de pressa del normal”.

La Penya Boletaire

Ara com ara, però, els boscos del Berguedà continuen sense bolets quan només falten quatre dies pel concurs de Puigventós i per l’encesa de la falla al passeig de la Pau.

El president de la Penya Boletaire, Ramon Minoves, és conscient del mal panorama. Ho deia, en to esperançador, fa uns dies, a la roda de premsa de presentació del concurs: “L’esperança del boletaire sempre hi és, malgrat que la meteorologia no sempre hi jugui a favor, i que estant de sort apareixeran alguns bolets“.

La fe és l’últim que es perd. Hi coincideix Martínez de Aragón: “Tot pot canviar, perquè per molt bàsic que sembli, com més aigua més bolets, i les pluges acabaran arribant“.

X